ZF Live

VIDEO ZF LIVE. Raluca Ghilea, Perceptum Concept: Antreprenorul român exploatează insuficient canalele de social media pentru promovarea businessului

Autor: Cristina Bellu

08.06.2017, 00:00 759
Antreprenorii români manifestă un interes scăzut faţă de promovarea businessului prin intermediul canalelor de social media, astfel că doar 12% din aceştia aleg să-şi facă publicitate prin intermediul internetului şi doar o treime conştientizează importanţa acestui lucru, arată un studiu realizat recent de compania de marketing şi publicitate Perceptum Concept pe un eşantion de 10.000 de companii locale.

„Acest lucru se datorează percepţiei antreprenorului român care încearcă să le facă pe toate. Comparativ cu alte ţări din UE, România se situează pe locurile inferioare ale clasamentului. În Malta, de exemplu, 70% din firme se pro­mo­vează şi sunt foarte active pe inter­net“, explică Raluca Ghilea, managerul Per­ceptum Concept.

Ea punctează faptul că internetul este o unealtă extrem de necesară în pro­movarea unui business. „Cu ajutorul inter­netului poţi să aduci lumea în inte­riorul companiei, iar dacă eşti retailer, poţi să îţi aduci publicul mai aproape.“

Cu o vechime de aproape şapte ani în piaţa de profil din România şi cu un portofoliu de clienţi ce cuprinde jucători de top din farma, bănci, energie, auto, IT, HoReCa, Perceptum Concept a reuşit să-şi crească businessul cu peste 30% în primul trimestru, iar pentru anul în curs compania estimează afaceri de 1 milion de euro.

Raluca Ghilea menţionează că Percep­tum Concept obţine rezultate din cam­panii integrate. „Focusul este de a livra experienţe 360 de grade pentru con­sumator. Dacă ai câştigat un consu­mator care promovează mai departe brandul sau produsul, aceasta este cea mai bună campanie.“

Pentru un brand este important să se facă remarcat printr-un conţinut relevant, prin faptul că acesta, după ce este achiziţionat de consummator, întoarce ceva în societate.

„Consumatorul a început să cumpere mai mult brandurile care reuşesc să întoarcă ceva în societate. Aici putem să vorbim despre politicile de CSR (Raport de Responsabilitate Corporativă) ale companiilor prin care acestea întorc în societate o parte din banii învestiţi în produs. Astfel, se stabileşte o legătură emoţională care fidelizează clientul. Este foarte important să comunici beneficii care nu au neapărat legătură cu brandul tău. Afară, toate campaniile au o componentă de CSR.“, spune Raluca Ghilea.

Managerul explică cum astăzi modul în care se face publicitatea pe internet a evoluat foarte mult faţă de ultimii 5-6 ani. „Acum vorbim despre un conţinut relevant care se regăseşte pe pagina de Facebook (FB) a companiei sau a brandului. Este important ca întotdeauna să existe o rată de răspuns cât mai rapidă pentru că feedback-ul ajută compania să-şi îmbunătăţească serviciile sau produsul în raport cu consumatorul.“

Un conţinut relevant este livrat de reprezentanţii companiilor în parteneriat cu oamenii de marketing.

„Antreprenorii vor rezultate imediate, dar orice strategie se construieşte în timp. Aceştia trebuie să conştientizeze importanţa unei echipe de profesionişti în cadrul businessului. Un specialist de marketing va ştii să construiască un plan de comunicare coerent care să livreze rezultate.“, explică Raluca Ghilea, care apreciază că social media dă posibilitatea brandurilor de a comunica direct cu clienţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
AFACERI DE LA ZERO