ZF Live

VIDEO ZF LIVE: Soc în industria financiară. Cum a dezvăluit vicepreşedintele ASF Mircea Ursache că fostul preşedinte al Comisie de Asigurări a plecat cu 800 de mii de euro bonus. Vedeţi aici

30.05.2013, 18:42 1221

Plăţi compensatorii de 19 ori salariul net pentru foştii comisari ai CSA

Sunt două categorii de foşti comisari: cei care au rămas în execuţie şi sunt consilieri în cadrul ASF, respectiv Bogdan Chetreanu, Gabriela Anghelache, Cătălina Sava, şi alţii care s-au regăsit în actuala structură ca membri neexecutivi, respectiv Lorand Kralik, Gheorghe Albu, Dorina Mihăilescu.

Este o ciudăţenie pentru că aceste domenii au fost scăpate de sub control. Eu înţeleg să dai salarii compensatorii atunci când întrerupi la jumătate mandatul, însă nu trebuie date salarii compensatorii atunci când mandatul s-a încheiat. La Comisia de Supraveghere a Asigurărilor sunt 19 salarii compensatorii, la Comisia Valorilor Mobiliare sunt nouă salarii compensatorii. Aceste salarii compensatorii au fost prevăzute în actele normative interne ale fiecărei instituţii.

ASF a pus capăt acestor abuzuri în funcţie, permise de altfel de lege. ASF a egalizat nivelul de salarizare dintre cele trei instituţii, dispar orice fel de adaosuri. La salariul negociat apăreau sporurile de confidenţialitate.

Nici entităţile vechi de supraveghere şi nici cea nouă nu se subordonează Guvernului, ci Parlamentului şi au obligaţia prezentării unor rapoarte anuale de activitate. Era evident că problema era în ograda comisiilor de buget-finanţe ale Parlamentului şi care odată ce primeau rapoartele anuale de activitate puteau să ia aceste instituţii la întrebări.

Vom publica salariile pe site, nu ar mai fi un motiv să le trecem la secret în declaraţiile de avere.

În cadrul ASF nu vor mai fi trei direcţii de control, nici de resurse umane, nici de contabilitate şi nici de IT, astfel că va avea loc o reducere de personal de o sută de oameni pe care o vom face în acest an financiar, prin unirea vechilor departamente.

Citiţi aici cele mai importante declaraţii ale lui Mircea Ursache În emisiunea ZF Live de marţi, 28 mai 2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
AFACERI DE LA ZERO