VIDEO ZF LIVE: Soc în industria financiară. Cum a dezvăluit vicepreşedintele ASF Mircea Ursache că fostul preşedinte al Comisie de Asigurări a plecat cu 800 de mii de euro bonus. Vedeţi aici

30 mai 2013 Ziarul Financiar

Mircea Ursache, vicepreşedintele responsabil de piaţa de capital din cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), a vorbit pentru prima dată în această calitate, în emisiunea ZF Live de marţi, despre cum va rezolva cele mai presante probleme de pe piaţa de capital şi ce măsuri va lua pentru ca România să urce o treaptă în categoria pieţelor emergente până la finalul mandatului său.

Plăţi compensatorii de 19 ori salariul net pentru foştii comisari ai CSA

Sunt două categorii de foşti comisari: cei care au rămas în execuţie şi sunt consilieri în cadrul ASF, respectiv Bogdan Chetreanu, Gabriela Anghelache, Cătălina Sava, şi alţii care s-au regăsit în actuala structură ca membri neexecutivi, respectiv Lorand Kralik, Gheorghe Albu, Dorina Mihăilescu.

Este o ciudăţenie pentru că aceste domenii au fost scăpate de sub control. Eu înţeleg să dai salarii compensatorii atunci când întrerupi la jumătate mandatul, însă nu trebuie date salarii compensatorii atunci când mandatul s-a încheiat. La Comisia de Supraveghere a Asigurărilor sunt 19 salarii compensatorii, la Comisia Valorilor Mobiliare sunt nouă salarii compensatorii. Aceste salarii compensatorii au fost prevăzute în actele normative interne ale fiecărei instituţii.

ASF a pus capăt acestor abuzuri în funcţie, permise de altfel de lege. ASF a egalizat nivelul de salarizare dintre cele trei instituţii, dispar orice fel de adaosuri. La salariul negociat apăreau sporurile de confidenţialitate.

Nici entităţile vechi de supraveghere şi nici cea nouă nu se subordonează Guvernului, ci Parlamentului şi au obligaţia prezentării unor rapoarte anuale de activitate. Era evident că problema era în ograda comisiilor de buget-finanţe ale Parlamentului şi care odată ce primeau rapoartele anuale de activitate puteau să ia aceste instituţii la întrebări.

Vom publica salariile pe site, nu ar mai fi un motiv să le trecem la secret în declaraţiile de avere.

În cadrul ASF nu vor mai fi trei direcţii de control, nici de resurse umane, nici de contabilitate şi nici de IT, astfel că va avea loc o reducere de personal de o sută de oameni pe care o vom face în acest an financiar, prin unirea vechilor departamente.

Citiţi aici cele mai importante declaraţii ale lui Mircea Ursache În emisiunea ZF Live de marţi, 28 mai 2013

 
Cuvinte cheie:
piata de capital

Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!

Comentariul a fost adaugat si va aparea dupa ce va fi moderat!

Comentariile vor fi publicate doar după moderarea acestora de către redactori. Nu vor fi publicate comentariile care conţin injurii, un limbaj licenţios, instigare la încălcarea legii, la violenţă sau la ură, precum şi acuzaţii fără acoperire. De asemenea, pentru o mai bună comunicare, vă rugăm să oferiţi o adresă de mail validă. Vă mulţumim!

zf.ro
Abonează-te la Închide