ZF Live

VIDEO ZF Live. Stere Farmache, fost director general al BVB: Listarea Digi poate promova bursa la statutul de piaţă emergentă. „Următorul pas este ca şi alte companii, fie din acelaşi sector, fie din altele, să vadă listarea ca pe un avantaj.“

Autor: Simona Tatu

03.05.2017, 00:06 920
Listarea Digi, subiectul zilei pe piaţa de capital, ar putea să promoveze Bursa de Valori Bucureşti (BVB) la statutul de piaţă emergentă, consideră Stere Farmache, fost director general al Bursei de la Bucureşti, invitat în cadrul emisiunii de business ZF Live.

„Dimensiunea, sectorul de activitate, cât şi free-float-ul de aproximativ 25% al companiei Digi sunt elementele necesare pentru a se lista la bursă. Dacă aceste elemente se conjugă aşa cum trebuie, pot să aducă pentru bursă şi pentru piaţa de capital beneficii pe care le aşteaptă toată lumea. De asemenea, poate fi un argu­ment foarte serios pentru bursă şi pentru agenţiile de rating pentru a pro­mova bursa la statutul de piaţă emer­gentă“,  spune Farmache.

În opinia sa, mulţi dintre clienţii Digi vor ajunge să se implice în cadrul companiei prin cumpărarea de acţiuni.

„Digi este o societate care are mulţi clienţi în România, dar furni­zează servicii şi în Ungaria, Spania şi alte ţări din Uniunea Europeană. Este un lucru important pentru că clienţii au o relaţie cu compania, iar aceştia pot să se implice, devenind acţionari ai companiei.“

Preţul de ofertă este estimat între 38 şi 56 de lei pentru o acţiune, urmând să fie stabilit în funcţie de dorinţa pieţei şi de nivelul de cereri.

„Preţul are o marjă de la 38 de lei la 56 de lei, dar este de observat o nuanţă, cred că în anumite condiţii aceste limite pot fi depăşite şi în sensul creşterii, şi în sensul descreşterii. Cred că este normal să existe o asemenea flexi­bilitate deoarece exerciţiul ofer­telor pe bursă este limitat în România. Această flexibilitate va permite con­sor­ţiului să fixeze preţuri şi în funcţie de nivelul cererii“.

Digi a lansat o ofertă de acţiuni de 23% din capitalul firmei, 85% pentru investitorii instituţionalizaţi şi 15% pentru investitorii de retail.

După părerea sa, tranşa de aproximativ 530.000 de acţiuni, rezer­vată pentru investitorii de retail, se va su­prasubscrie datorită interesului arătat de către aceştia de-a lungul timpului. 

„Ofertele din trecut arată că retailul întotdeauna s-a grăbit, a reac­ţionat cu viteză maximă la tranşele care li s-au oferit. De această dată, avem de-a face cu o tranşă garantată de aproximativ 530 de mii de acţiuni, care va funcţiona pe principiul «primul venit, primul servit». Vineri s-a deschis oferta şi cred că în mai puţin de două ore s-au şi subscris. Investitorul de retail arată că aşteaptă astfel de oferte şi că este interesat. Tranşa de 15%, rezervată pentru investitorii de retail, sa va subscrie şi aş îndrăzni să spun chiar suprasubscrie“.

RDS&RCS (Digi) a avut prima tentativă de listare în anul 2007, atunci lu­crurile nu s-a putut materializa din cauza crizei care a amânat decizia, a mai spus Stere Farmache în cadrul emi­siunii ZF Live.  „RCS a mai avut o ten­tativă de listare în 2007, când volu­mele la Bucureşti erau mari, de circa 20-21 mil. euro pe zi, iar toate pieţele de capital duduiau. Ei au ales Bursa de la Londra, dar a venit criza şi ca ur­mare au pus lucrurile în stand-by, iar mai apoi au renunţat“. El mai spune că piaţa din România este pre­gătită pentru o asemenea tranzacţie, esti­mată la aproximativ 250 mil. euro, în comparaţie cu piaţa de acum zece ani. 

„Dacă mă gândesc la Electrica şi la listarea din decembrie (MedLife – n.red.), există aceste disponibilităţi şi cred că industria fondurilor din România a trecut de mult de la nivelul de acum zece ani, când nu aveam fonduri de pensii, iar fondurile mu­tuale erau decredibilizate. Cred că această industrie se pune pe pi­cioare.“

Farmache mai este de părere că listarea la bursă a companiei Digi va aduce un avantaj competitiv în raport cu celelalte companii din sector.

„Următorul pas este ca şi alte companii, fie din acelaşi sector, fie din altele, să vadă listarea ca pe un avantaj. Totuşi, decizia de listare pe piaţă este o decizie strategică şi trebuie bine cântărită pentru a vedea care sunt avantajele şi care sunt eforturile.“

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
AFACERI DE LA ZERO