ZF Live

VIDEO ZF Live. Valentin Ionescu, ASF: Protecţia consumatorului nu poate acoperi deciziile pe care le ia individul

Autor: Oana Stupinean

19.02.2015, 14:03 393

Autoritatea de Supraveghere Financiară a lansat o divizie de protecţie a consumatorilor de servicii financiare, structurată pe doi piloni, cel proactiv, de informare, educare şi alerte timpurii, şi cel reactiv, care constă în rezolvarea problemelor care apar în piaţă, sesizate de consumatori.

„Dacă privim la nivel global, pe protecţia consumatorului ASF are un rol, intermediarul are alt rol, iar consumatorul are un rol foarte important. Au fost foarte multe situaţii în care consumatorii nu au citit contractele, au intrat şi au lucrat cu entităţi neautorizate, nesupravegheate, etc.”, a declarat la ZF Live Valentin Ionescu, director strategii şi stabilitate financiară la ASF.

Cu toate acestea, protecţia consumatorului nu poate acoperi zona în care clientul ia deciziile şi face greşeli voit sau nevoit, sau decide să îşi asume riscuri.

În ceea ce priveşte primele RCA, Ionescu a spus că valoarea acestora nu poate fi stabilită de ASF, dar sunt moduri indirecte de a regla această problemă.

„Prin metode indirecte şi persuasive încercăm să reglementăm această problemă, dar nu putem stabili preţul în mod direct, nu avem voie să facem acest lucru. Ne uităm atent la modul în care se segmentează acea primă la nivel global şi prin metode indirecte încercăm să îi determinăm să calculeze corect”, a mai spus Ionescu. 

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
AFACERI DE LA ZERO