ZF Live. Andrei Burz-Pînzaru, partener Reff&Asociaţii şi Radu Dumitrescu, partener Deloitte România: Băncile preferă să vândă NPL-uri cu 60% discount în loc să renegocieze datoria cu clientul, de teama contagiunii

17 iul 2017 Autor: Roxana Rosu

Băncile preferă să vândă por­to­foliile de credite neper­for­mante (NPL-uri) cu un discount de până la 60% faţă de valoarea no­­­minală a creditului, în loc să re­­­ne­gocieze cu debitorul o reducere a da­to­riei, de teama contagiunii cu restul por­to­fo­­liu­­lui de împrumuturi, a spus la ZF Live Andrei Burz-Pînzaru, partener Reff & Asociaţii.

„Riscau să vină şi alţii, cu credite sănătoare şi să ceară acelaşi lucru.“

La rândul lui, Radu Dumitrescu, partener Deloitte România, a adăugat în aceeaşi emisiune că băncile nu iau peste noapte decizia de a vinde creditele neperformante cu o parte foarte mică din valoarea iniţială, ci după o lungă perioadă de discuţii cu debitorul, în care se caută soluţii. „Cel care cumpără primeşte aceleaşi drepturi pe care le-a avut şi banca“, a precizat el, menţionând că nu ştie să fi existat situaţii în care acţionariatul firmei de recuperare de creanţe să aibă vreo legătură cu banca.

Pe de altă parte, partenerul Reff& Asociaţii consideră că în perioada de criză băncile nu au înţeles întotdeauna businessul împrumutaţilor şi marea problemă a fost lipsa de încredere, greu de recuperat ulterior.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 17.07.2017

 
Cuvinte cheie:
video
, zf
, zf live
zf.ro
Abonează-te la Închide