ZF Live

ZF Live. Daniel Manaţe, preşedintele ANEVAR: Singurul tip de proprietate care nu a fost afectat de criza financiară este terenul agricol

Autor: Roxana Rosu

08.09.2017, 00:06 775

Singurul tip de proprietate care nu a fost afectat de criza financiară, ba chiar s-a apreciat ca preţ, este terenul agricol, care ajuns să fie tranzacţionat şi cu 7.000-8.000 euro pe hectar în vestul ţării, în timp ce terenul pentru construcţii a pierdut interesul investitorilor, tranzacţiile ajungând să fie încheiate şi la 90% din nivelul din 2007-2008, a spus Daniel Manaţe, preşedintele ANEVAR, Asociaţia Evaluatorilor din România, la ZF Live.

„La terenul agricol preţurile au crescut peste tot în ţară în ultimii ani. Nu la fel s-a întâmplat cu terenul de construcţii, cum este de exemplu cazul loturilor de pe centurile marilor oraşe, unde preţurile au scăzut şi cu 90% faţă de perioada de dinainte de criza din 2009. Era o vreme când pe Centura Capitalei terenul costa şi 100 euro/mp“.

ANEVAR a început în 2015 să  calculeze un indice privind valoarea estimată de evaluatori în contractele de împrumut pentru apartamente, urmărind evoluţia preţului în şase mari oraşe. Indicele utilizeară o bază de date pentru garantarea împrumuturilor şi valori de piaţă estimate de membrii ANEVAR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO