ZF Live

ZF Live. Florin Cîţu, analist economic: Programul Prima casă distorsionează piaţa imobiliară şi următoarea mare problemă pentru România de aici va veni

Autor: Roxana Rosu

16.09.2016, 11:00 2408

Programul Prima casă distorsionează piaţa imobiliară şi următoarea mare problemă pentru economia României de aici va veni, în condiţiile în care ipotecile totalizează 3 miliarde euro în acest moment, iar clienţii sunt în marea majoritate cu venituri medii şi mici, este de părere Florin Cîţu, analist economic, fost director al Trezoreriei ING în 2008.

„Piaţa imobiliară se bazează acum 90% pe garanţii de stat, prin Prima casă. Nu e ok. Ca şi creditele în franci elveţieni, Prima casă îţi dă iluzia unei puteri de cumpărare. Dar dobânzile pot creşte, poate apărea şomaj la un moment dat şi atunci fie se transferă totul la buget şi cresc taxele, fie se va discuta de darea în plată la Prima casă“, a spus Cîţu la ZF Live.

Principala problemă cu acest program este că e accesat de clienţii cu venituri mici şi medii, care nu s-ar fi calificat la alte credite ipotecare şi care se pot confrunta la un moment dat cu dificultăţi majore în a plăti ratele.

„E o bombă cu ceas pe care o aruncăm în piaţă. Următoarea mare problemă pentru România de aici va veni. Cele 3 mld. euro înseamnă cam 2% din PIB, dacă se duce obligaţia pe stat“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO