ZF Live

ZF Live. Mihai Manole, Tema Energy: Cererea pentru data centere creşte puternic în România odată cu adopţia tehnologiilor cloud

Autor: Ştefan Stan

27.04.2017, 00:07 936

Piaţa de data centere şi centere mobile creşte puternic în România pe măsură ce afacerile se digitalizează, iar rata de adopţie a tehnologiilor cloud urcă rapid, a declarat în cadrul emisiunii de business ZF Live Mihai Manole, CEO al furnizorului de tehnologie pentru centre de date Tema Energy.

„Marii jucători din piaţă au nevoi mari de procesare şi de spaţii de stocare de date. Noi suntem parte­neri cu marii produ­că­tori pe aceste domenii, importăm şi vindem aceste soluţii, le instalăm şi le integrăm, care e lucrul cel mai dificil. Integrăm şi soluţii de comunicare astfel încât echipamentele să poată fi monitorizate de la distanţă, să comunice în timp real date despre orice alertă sau defecţiuni“, a spus Manole.

Compania, care are operaţiuni în Bucureşti şi în unele dintre cele mai mari oraşe din România, a înregistrat anul trecut afaceri de 5,3 mil. euro şi estimează pentru acest an un business de 6-6,5 mil. euro.

Tema Energy nu este un furnizor exclusiv pentru centrele de tip cloud sau operatorii de telecom sau big data. Mihai Manole a subliniat că există multe proiecte pe piaţă de tip refit sau upgrade, inclusiv pentru firmele mici, fie ele din media, IT sau producţie, care au centre de date mici, de 2-3 rackuri, sau care vor să facă o modernizare a centrului respectiv, să se adapteze la di­ver­se standarde. Clienţii sunt variaţi, iar proiec­tele pot fi şi de 20.000 de euro, şi de 2 mil. euro. „Noi suntem integratori de data centere şi data centere mobile, mai exact amenajăm la cheie toată infrastructura non-IT şi IT a unui centru de date: instalaţii de cli­matizare, servere,  totul de la instalare şi men­tenanţă până la rack-uri IT, cablaje pentru centrele de date etc. Avem în portofoliul nostru şi activitatea de facilty management, care este furnizată pentru locaţii tehnice, critice, de tipul data centere, MSC-uri, clădiri telecom, care trebuie monitorizate 24/7. Totuşi, în cele mai multe cazuri, acestea sunt gestionate de proprie­tari. Noi facem echiparea, amenajarea, men­te­nanţa şi câteodată şi facility mana­gement“. Industria de data centere şi ali­men­tare cu energie este una foarte dinamică, se fac multe inovaţii, la fiecare 4-5 ani apar so­lu­ţii noi. Spre exemplu, este un trend să se a­dopte UPS-urile modulare, unde compo­nen­tele pot fi înlocuite în timp ce siste­mele sunt în funcţiune, fără să afecteze bu­na funcţio­nare a data center-ului. Toţi jucă­torii se uită la zona de eficienţă, atât la consumul in­sta­laţiilor de climatizare, cât şi la centrele de date. Eficienţa în data centere înseamnă nu­măr de rackuri pe numărul de metri pătraţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO