ZF Live

​ZF Live. Nicu Grigoraş, Intercapital Invest: “2015 a fost un an sub aşteptări. Volatilitatea din pieţele externe ne-a influenţat foarte mult”. Prognoze despre cele mai importante 10 acţiuni româneşti în 2016

Autor: Roana Rotaru

28.12.2015, 12:24 2970

Pentru jumătate dintre cele mai mari 10 companii listate la bursă, anul 2015 nu a fost foarte bun, încheind anul pe zero sau chiar pe minus, în mare parte din cauza volatilităţii pieţelor externe. Un randament bun au avut însă Banca Transilvania şi BRD, precum şi companiile Electrica, Transelectrica şi Transgaz.

„Prima perspectivă la care putem să ne uităm este principala referinţă a bursei şi anume indicele BET care din păcate mai are un pic şi închide anul negativ. În momentul de faţă suntem la un -3% faţă de începutul anului, dacă nu luăm în calcul şi dividendele. Dacă am pune în calcul şi dividendele, suntem un pic pe plus, un pic însemnând cam 1%. Deci din punctul acesta de vedere a fost, din păcate, un an slab” a spus la ZF Live Nicu Grigoraş, director tranzacţionare Intercapital Invest.

Alte declaraţii făcute Nicu Grigoraş,, în cadrul emisiunii ZF live:

Ce s-a întâmplat pe bursă în 2015:

·         Anul 2015 a fost un an sub aşteptări din păcate, din mai multe perspective:

·         Prima perspectivă la care putem să ne uităm este principala referinţă a bursei şi anume indicele BET care din păcate mai are un pic şi închide anul negativ în teritoriu. În momentul de faţă suntem la un - 3% faţă de începutul anului, - 3% dacă nu luăm în calcul şi dividendele. Dacă am pune în calcul şi dividendele suntem un pic pe plus, un pic însemnând cam 1%. Deci din punctul asta de vedere a fost, din păcate, un an slab, un an cu două parţi diametral opuse:

·         Din păcate, partea a doua a anului a fost destul de slabă, mult sub aşteptări şi în mometul de faţă se află uşor sub începutul anului.

Ce a influenţat bursa în 2015

·         În prima parte a anului am avut câţiva factori foarte importanţi de influenţă a indicelui şi a pieţei în general. În primele trei luni au fost creşteri foarte importantele ale preţurilor europene, pe fondul programului de relaxare monetară stabilită de către Banca Centrală Europeană. Pe acel fundal foarte pozitiv toate pieţele europene au avut evoluţii foarte bune, undeva până în lunile martie-aprilie. Odată cu pieţele externe am crescut şi noi foarte bine. 

·         Am început  după luna aprilie să avem mici corecţii pe piaţa pentru ca treceau datele de înregistrare pentru dividende, după trecerea datelor de înregistrare pentru dividende ne-am întors în maxime în lunile iunie-iulie, după care, din păcate ce mai proastă perioadă a acestui an a fost finalul lunii august, când au fost corecţii însemnate pe pieţele externe şi din cauza cărora am început şi noi să scădem. Au fost problemele legate de China, a fost problemele legate de creşterea dobânzii de politică monetară din SUA

·         În aceea perioadă se vehicula că Fed-ul ar putea să crească dobânda, din cauza volatilităţii pieţelor şi a problemelor din China, practic, Fed-ul a amânat această decizie. Din cauza acestor probleme pieţele externe au avut o evoluţie descendentă în ultima perioada a lunii august, în doar 3- 4 sedinţe de tranzacţionare s-au pierdut 10%. Noi am stat bine, pieţele externe au corectat şi mai mult, Germania a corectat peste 15%.

·         Odată cu pieţele externe am luat-o din nou în jos, şi în momentul de faţă de apropiem de minimele din august, nu doar noi, ci marea majoritate a pieţelor. Dacă vrem să căutam câteva motive: volatilitatea din pieţele externe ne-a influenţat foarte mult. Evoluţia lor este foarte importantă şi indicele a luat-o mai mult după pieţele externe.

·         În componenţa acestui indice sunt două companii din zona petrol si gaze, OMV Petrom şi Romgaz care au avut evoluţii foarte slabe anul acesta şi din acest motiv au tras foarte tare indicele  în jos.

 

Poziţia faţă de alte pieţele externe

·         Pieţele din jurul nostru în afară de Ungaria care a avut o prima o parte a anului extraordinară şi acum, chiar dacă corectează are un ranadament bun, celălalte pieţe au un randament mai slab decât noi, pieţele europene închid anul amestecat. America închide anul undeva în zona zero, probabil cu minus. Evoluţia aceasta uşor sub aşteptări în  2015  vine după doi an destul de buni, 2013 şi 2014 au fost doi ani foarte buni. Într-adevăr, 2015 vine şi strică acest trend ascendent,  dar eu sunt destul de optimist pe viitor.

 

Despre cele 10 companii care fac parte din competenţa indicelui BET.

·         Fondul Proprietatea

Fondul Proprietatea este acţiunea care are cea mai mare pondere în indice şi a înregistrat  o scădere de 10 % fară dividende. În portofoliul Fondului Proprietatea există două companii de petrol si gaze, şi anume SNP Petrom şi Romgaz care cel mai probabil vor avea o evoluţie destul de descendentă.  Mă aştept la un an destul de slab. Nu aş vrea sa dau un pronostic, cred că va fi în continuare sub presiune -5%, -10% . Dividendele plătite  pot acoperi acest minus pentru că în Fondul Proprietatea ne-am obişnuit să distribuie un dividend de aprox 5-6% din preţ, făcând un randament cumulat, cred că investitorii nu vor ieşi foarte rău.

 

·         Banca Transilvania

Banca Transilvania este compania care a crescut cel mai mult. Randamentul ei a fost de peste 40% fără să ţinem cont de acţiunile gratuite pe care BT le-a distribuit către acţionari. Băncile au mers foarte bine anul acesta. Sistemul bancar s-a dezgheţat,  au început să crediteze, odată cu creditarea au început  să apară şi rezultatele financiare sunt aşteptări foarte bune, eu personal am aşteptări ca creditarea să meargă foarte bune. Când vorbim de bănci avem o problema, legea dării în plată, o problemă destul de complicată care ar provoca foarte multe necazuri.

·         OMV Petrom

OMV Petrom este într-o situaţie destul de delicată. Ei depind mult de evoluţia preţului petrolului de pe pieţele internaţionale.   Evoluţia este extrem de slabă, în scădere de 30% , e în concordanţă cu ce se întâmplă pe pieţele internaţionale. Va fi o jumătate de an dificilă pentru petrol, iar în a doua parte a anului preţul se va  stabiliza. Dividendele sunt aproape excluse anul viitor.

·         BRD

BRD are a doua cea mai bună performanţă din componenţa indicelui BET cu un randament în jur de 30% . Avem aceaşi problemă cu legea dării în plată. Dacă lucrurile se rezolvă, eu văd o evolutie pozitivă de 10% pentru  BRD. Cred ca profitabilitatea BRD este sub cea a bancii mamă. BRD-ul e mai scumpă ca banca mamă, dar din punctul meu de vedere putem să avem anticipări şi estimări mult mai bune pentru BRD decât pentru banca mamă. Dacă România va avea o creştere economică ca până acum, putem să speram la rezultate mult mai bune la BRD decât la banca mamă.

·         Romgaz

Romgaz e în aceaşi situaţie cu Petromul. A avut o evoluţie foarte slabă cu o corecţie în jur de 20% fără să luăm în calcul dividendele care mai îndulcesc puţin situaţia, dar e o evoluţie descendentă şi puternic descendentă în a doua parte a anului când titlurile Romgaz au scăzut vertiginos.  Volatilitatea mă aştept să fie ridicată în 2016, dar mă aştept să închidem anul undeva în zona zero.

·         Electrica

Electrica este un titlu cam indecis. Aici indecizia investitorilor se datorează indeciziei statului, acţionarul cel mai important al Electrica care a fost într-un mic război cu compania. După listare, statul a pierdut controlul consiliului de administraţie care e majoritar format din membrii independenţi numiţi de către investitori. A fost un razboi care a dus la o corecţie a preţului.

E o companie care nu e restructurată în totalitate, are rezerve de profit din restructurare. Prin deal-ul pe care l-ar putea face cu Fondul Proprietatea nu va mai distribui profit către Fondul Proprietatea, ci profitul va ramâne în totalitate al Electrica. E şi o parte negativă: s-ar putea ca tarifele pe care le încasează Electrica pentru serviciile prestate să fie scăzute. Mă aştept ca profitul Electrica pe 2016  să crească cu 10 %

·         Transgaz

E o companie care închide anul indecis. Pe un randament de 2-3-4%, un randament rezonabil, nu are o evoluţie spectaculoasă, dar aduce randamente decente şi cred că asta va rămâne la fel şi anul viitor. Mă aştept ca la anul evoluţia să vină din dividende şi mai puţin din creşterea preţului, un total de 10 % la anul.

·         Transelectrica

A fost o companie interesantă, dar închide anul uşor pe minus. Randamentul total vine din dividend mai mult şi nu din mărirea preţului.  Un  plus 10% din dividende, cu un – 2 sau 3 % din preţ e un randament destul de bun. Mă aştept ca investitorii să obţină mai mult din dividende decât din creşterea preţului.

·         Nuclearelectrica:

Nuclearelectrica a evoluat destul de slab, a scăzut anul acesta cu 15%. E o companie sub presiune. E greu de zis ce se întâmplă. E o problema legată de modelul de business. E o companie care se descurcă foarte greu în condiţiile în care preţul energiei electrice a avut o evoluţie descendentă şi profitabilitatea companiei a avut de suferit. Este genul de companie care a fost listată la bursă nepregatită. A avut o evoluţie doar descendentă. E clar că trebuia mai bine pregatită şi cred ca e o companie în care este mult de restructurat. Depinde mult de preţul energiei electrice pe piaţa internă. Dacă preţul la energie elecrică începe să urce să crească e o mică şansă ca profitabilitatea Nuclear Electrica să crească. Cred ca va încheia anul 2016 undeva în zona zero.

·         Bursa de Valori Bucuresti:

Acţiunile BVB au avut o evoluţie puternic ascendentă în prima parte a anului. În primele două-trei luni au fost nişte aprecieri extrem de mari, urmate de o lungă perioadă de scădere pe tot parcursul anului.Volumele explică evoluţia.  În prima parte a anului, în primele două-trei luni au fost nişte acumulari de pachete, preţul a crescut pe fondul acestei presiuni la cumpărare dar din păcate rezultatele finaciare au fost dezamăgitoare şi pe fondul lipsei de volume, din cauza rezultatelor financiare sub aşteptări. Sper să fie un an mai mai bun, dar din păcate nu prea se întrevăd foarte multe zone de unde să crească lichiditatea, până la urma acţiunile bursei de valori depind de lichiditatea zilnică care a fost slabă faţă de ultimii doi ani, din acest motiv aş lasa-o tot  în zona zero. Cred ca indicele BET poate aduce un randament cumulat, din dividende şi preţ,  de10 %.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
AFACERI DE LA ZERO