ZF News

Acţiunile „mici“ se pierd pe drum fără investitorii de retail

Foto: Adrian Cojocaru

Foto: Adrian Cojocaru

Autor: Radu Bostan

09.03.2015, 00:07 771

Acţiunile companiilor mici şi mijlocii de pe bursă pot oferi randa­mente superioare mediei pieţei, dar tranzacţiile cu aceste titluri însumează mai puţin de 10% din rulajul lunar, din cauza numărului re­dus de investitori de retail şi a lichidităţii slabe din piaţă.

Titlurile unor companii de talie mijlocie precum Ae­ro­star (simbol bursier ARS) sau Compa (CMP), dar şi ale unor firme mici ca Romcarbon (ROCE) sau Şantierul Naval Orşova (SNO), au crescut cu 20-100% în ultimele 12 luni. De-a lungul aceleiaşi perioade, indicele BET, care urmăreşte evoluţia celor mai mari şi mai lichide acţiuni, numite „blue chips“, a avansat cu doar 13%. Liga secundă a bursei include şi firme mici, dar cu o lungă tradiţie în distri­buirea dividen­delor, precum Con­ted Dorohoi  (CNTE), ale cărui dividende au avut în 2013 un randament de 11%. Pentru 2014 produ­cătorul de textile din Botoşani pregăteşte un dividend cu ran­dament de 9%, si­milar cu cel estimat de Transelectrica (TEL), una dintre blue chips.

„Sunt şi alte societăţi cu indicatori foarte buni şi, nefiind în lumina re­flectoarelor, oferă investitorilor randamente potenţiale bune, atât din dividend cât şi din creşterea acţiunilor. Din păcate, pe piaţa noastră lichi­ditatea este destul de slabă, încât până şi acţiunile de tip blue chips au lichiditate scăzută“, a spus Lucian Isac, directorul general al firmei de brokeraj Estinvest.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO