ZF News

Afacerile din serviciile de piaţă pentru firme au avansat cu 7,6% la 5 luni, susţinute mai ales de IT şi transporturi

Afacerile din serviciile de piaţă pentru firme au...

Autor: Raluca Ghinea

13.07.2015, 10:27 192

Alte servicii furnizate în principal întreprinderilor au consemnat o creştere cu 2,4%, iar se segmentul comunicaţiilor cu 2,2%.

În funcţie de seria ajustată cu numărul de zile lucrătorare şi sezonalitate, afacerile au fost mai mari tot cu 7,6% pe ansamblu, cu o evoluţie pozitivă la activităţile de servicii informatice şi în tehnologia informaţiei (+22,4%), transporturi (+12,2%), alte servicii furnizate în principal întreprinderilor (+3,6%), activităţile de producţie cinematografică, video, programe de televiziune; difuzare şi transmitere de programe (+3,0%) şi la activitǎţile de comunicaţii (+2,4%), se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

În mai, cifra de afaceri din serviciile de piaţă pentru companii a scăzut faţă de aprilie cu 0,6% în termeni nominali, serie brută, ca urmare a reducerii înregistrate la activităţile de producţie cinematografică, video, programe de televiziune; difuzare şi transmitere de programe (-17,2%), alte servicii furnizate în principal întreprinderilor (-4,6%), activităţile de comunicaţii (-2%) şi la activitǎţile de transport (-0,6%).

În schimb, activităţile de servicii informatice şi în tehnologia informaţiei au crescut cu 22,9%.

Ca serie ajustată, afacerile au scăzut pe ansamblu cu 0,8%, activitǎţile de producţie cinematografică, video, programe de televiziune; difuzare şi transmitere de programe înregistrând o dinamică negativă de 16,1%, iar alte servicii furnizate în principal întreprinderilor de 3%

Creşteri au înregistrat activităţile de servicii informatice şi în tehnologia informaţiei (+8,2%), transporturile (+0,4%) şi activităţile de comunicaţii (+0,3%).

Faţă de luna mai a anului trecut, afacerile prestate pentru firme au urcat cu 5,8% ca serie brută şi cu 6,5% ca serie ajustată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO