ZF News

Banca Naţională face verificări privind respectarea procedurii în cazul suspendării tranzacţiilor valutarea online de către BCR în weekend

Banca Naţională face verificări privind respectarea...

Autor: Raluca Ghinea

06.07.2015, 19:14 953

Banca Naţională a verificat dacă sistemul de tranzacţionare cu carduri al BCR a funcţionat normal pe parcursul weekendului trecut după ce banca a suspendat timp de două zile operaţiunile de schimb valutar efectuate prin internet banking pentru a evita posibile volatilităţi ale cursului în urma referendumului din Grecia.

"Am verificat dacă sistemul de tranzacţionare cu carduri a fost funcţional în weekend şi a reieşit că tranzacţiile valutare cu carduri au fost posibile. Era important ca tranzacţiile cu cardurile să nu fie întrerupte. Aşadar, nu a fost o ancheta, ci am verificat dacă sistemul de tranzacţionare cu cardul a fost operaţional", a declarat Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR.

El a arătat că nu este nimic de făcut în plus în acest sens. În ceea ce priveşte suspendarea operaţiunilor valutare online, Suciu a punctat că vor fi probabil făcute verificări dacă banca a respectat procedura.

BCR nu a anunţat în prealabil suspendarea operaţiunilor valutare online, motivând că ponderea acestora este redusă în mod obişnuit în timpul weekend-ului.

"Tranzacţiile de schimb valutar prin intermediul aplicaţiei de internet banking funcţionează la parametri normali începând cu ora 09:00 în această dimineaţă. Acestea au fost suspendate în weekend-ul 4-5 iulie pentru a proteja clienţii de eventuale fluctuaţii de curs valutar", a declarat Ionuţ Stanimir, directorul de comunicare al BCR.

Cursul oficial anunţat luni de BNR a fost de 4,4854 lei pentru un euro, de la 4,4819 lei/euro vineri.

Stanimir a precizat că sistemul de carduri a funcţionat normal, inclusiv pentru plăţi în lei şi valută în străinătate şi în Grecia. În weekend-ul 4-5 iulie, posesorii de carduri BCR au efectuat 81.000 de tranzacţii la nivel internaţional, dintre care 185 au fost realizate în Grecia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO