ZF News

Băncile nu au mai încasat rate scadente de 15 mil. franci în ianuarie

Băncile nu au mai încasat rate scadente de 15 mil....

Autor: Ciprian Botea

10.03.2015, 00:06 464
Clienţii cu credite în franci elveţieni aveau la finalul lunii ianuarie restanţe de 479 mil. franci (2 miliarde de lei), în creştere cu echivalentul a 15 milioane de franci faţă de nivelul de la finalul anului trecut, potrivit datelor din ultimul buletin lunar al BNR. Incluzând impactul cursului de schimb, creşterea restanţelor a fost de 17% faţă de luna decembrie.
 
Creditele intrate în categoria întârzierilor la plată în ianuarie sunt cu 50% mai mari comparativ cu cele devenite restante în decembrie. Ritmul de creştere este dublu faţă de cel din toamna anului trecut. Creşterea mai rapidă a restanţelor vine pe fondul crizei de pe piaţa valutară de la jumătatea lunii ianuarie, când leul a pierdut peste 20% din valoarea în numai câteva zile. Circa 75.000 de clienţi au credite în franci elveţieni, valoarea medie a unui împrumut fiind de peste 30.000 de franci. Stocul total al acestor credite este de echivalentul a circa 10 miliarde de lei.
 
Francul a atins un nivel record de aproape 4,6 lei la jumătatea lunii ianuarie. Cotaţiile au scăzut ulterior spre 4,1 lei, dar cursul este în continuare cu 10% peste nivelul din decembrie. Debitorii în franci supor­taseră deja o apreciere a monedei elveţiene cu 60% la înce­putul crizei, iar mulţi plătesc acum rate duble faţă de cele iniţiale.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO