ZF News

Bănicioiu: Ne gândim la suport financiar pentru cei care îi însoţesc pe pacienţii transferaţi

Bănicioiu: Ne gândim la suport financiar pentru cei...

Autor: Elvira Gheorghita

08.11.2015, 19:35 99

"Intrăm în cea de-a doua fază de îngrijiri medicale şi este nevoie să asigurăm atât pacienţilor, cât şi aparţinătorilor acestora tot suportul nostru medical, psihologic şi social. Toate eforturile de până acum şi de acum înainte se îndreaptă către victime şi familiile acestora. De asemenea, vreau să subliniez că toate costurile aferente transportului si tratamentului pacienţilor transferaţi în clinicile din străinătate, la recomandarea medicilor, vor fi suportate de către autoritaţile române, indiferent de calitatea de asigurat a pacientului. Ne gândim şi la suport financiar pentru aparţinătorii care însoţesc pacienţii transferaţi", afirmă Nicolae Bănicioiu, într-un comunicat de presă transmis MEDIAFAX.

Totodată, el a spus că Ministerul Sănătăţii va înfiinţa, începând de duminică, un grup de intervenţie care va avea misiunea de a gestiona cea de-a doua etapă a îngrijirilor acordate pacienţilor internaţi în unităţile sanitare după incendiul din 30 octombrie. Grupul de intervenţie se va ocupa de consiliere şi va gestiona comunicarea cu aparţinătorii pacienţilor spitalizaţi în România şi, ulterior, va comunica şi cu pacienţii externaţi. De asemenea, grupul, al cărui coordonator va fi dr. Gabriel Diaconu, va colabora cu reprezentanţii Comisiei medicale numite de ministrul Sănătăţii, mai susţine sursa citată.

Aproximativ 90 de răniţi în incendiul din Colectiv, dintre care 36 în stare gravă şi critică, iar 57 în stare stabilă, mai sunt internate, duminică, în spitalele din Capitală.

Până acum, 22 de persoane rănite în incendiul din Colectiv au fost transportate spre clinci din străinătate, iar dintre acestea trei au decedat. Ultimul a fost bateristul trupei Goodbye to Gravity, Bogdan Enache, care murit, duminică seară, după ce a intrat în stop cardiorespirator în aeronava care îl transporta la o clinică din Elveţia şi care a fost întoarsă din drum. Bilanţul persoanelor decedate a ajuns, astfel, la 45.

Aeronava NATO care va transporta în străinătate victime din tragedia de la Colectiv a aterizat pe Aeroportul Otopeni, duminică seară, iar într-o primă etapă va prelua 10-12 răniţi care vor fi transferaţi la spitale din Marea Britanie, Norvegia şi Finlanda.

Astfel, la primul zbor, aeronava ar urma să transporte nouă pacienţi în Marea Britanie, doi în Norvegia şi unul în Finlanda, după care se va întoarce la Bucureşti pentru a prelua alţi răniţi, declarau pentru MEDIAFAX surse din MAI.

Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a confirmat pentru MEDIAFAX că aeronava NATO va transporta 10-12 răniţi în incendiul din Clubul Colectiv spre spitale din Marea Britanie, Norvegia şi Finlanda: "Acum pregătim aeronava NATO. Nu ştim încă numărul răniţilor care vor pleca, probabil 10-12, vom vedea. Aeronava va pleca în această noapte".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO