ZF News

Cât ar valora pe bursă Hidroelectrica, „perla statului“, după un an cu profit record?

Cât ar valora pe bursă Hidroelectrica, „perla...

Autor: Radu Bostan

05.03.2015, 00:08 2703

Hidroelectrica a ratat listarea în 2014, după ce a reintrat în insolvenţă, dar compania a fost mai departe restructurată şi a ajuns să încheie anul 2014 cu un profit record. Statul îşi menţine obiectivul de a vinde un pachet minoritar de acţiuni Hidroelectrica pe bursă, cel târziu în 2016. Dar cât valorează acum „perla coroanei“ din energetică?

Statul român are o ţintă ambiţioasă, de a obţine de pe bursă 500 milioane de euro în schimbul a 15% din acţiunile Hidro­electrica. Capitalizarea anticipată ar fi astfel de 3,33 miliarde de euro, sau de 14 miliarde de lei, şi ar propulsa Hi­droelectrica pe locul doi în topul celor mai valoroase companii listate, după OMV Petrom (simbol bursier SNP) şi imediat înaintea Romgaz (SNG). Este însă de aşteptat ca inves­titorii să ceară un discount pentru a „îndulci“ riscul juri­dic al producătorului de energie, care a intrat în insolvenţă de două ori în tot atâţia ani.

Este estimarea statului în concor­danţă cu valoarea reală a Hidro­elec­trica? Un indiciu privind valoarea po­ten­ţială a unei firme nelistate vine din com­paraţia cu companii similare care sunt deja pe bursă, atât cea de la Bu­cureşti, cât şi pieţele mature din re­giune. Cum menirea unei companii este să genereze profit pentru acţionari, eva­luarea comparativă se bazează pe două va­riabile, anume valoarea de piaţă şi pro­fitul operaţional (EBITDA) sau net.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO