ZF News

Câţi bani mai primeşti la scadenţă dacă depui la bancă 5.000 de lei pe trei luni

Câţi bani mai primeşti la scadenţă dacă depui la...

Autor: Liviu Popescu

25.02.2015, 09:12 27819
Un client care constituie un depozit bancar de 5.000 de lei cu scadenţa la trei luni primeşte o do­bândă netă, după plata impozitului pe venit, cu­prinsă între 17 lei şi 38 de lei în funcţie de ban­că. Pe de altă parte, cei care aleg să consti­tuie un depozit de valoare asemănă­toare, dar pe 12 luni câştigă între 88 de lei şi 168 de lei, fără a lua în calcul comisioanele pentru admi­nistrarea contului curent sau pentru retragerea de numerar de la ghişeu.
 
Dobânzile pentru depozitele pe trei luni, una dintre scadenţele preferate ale clienţilor, variază între 1,6% pe an şi 3,6% pe an, în timp ce bonificaţiile pentru depozitele pe un an variază între 2,1% şi 4%. Numai două bănci de talie mică, TBI şi RIB, mai oferă dobânzi la depozite de 4%. Cele mai multe bănci nu per­cep comisioane de retragere a banilor din cont în ziua scadenţei, dar dacă un client alege să-şi retragă banii într-o altă zi plăteşte de regulă un comision de 0,5% din suma retrasă, astfel că îi pot fi reţinuţi chiar şi 25 de lei din suma depusă şi se poate trezi că retrage mai puţini bani decât a depus. Unele bănci mai practică şi comisioane de administrare lunară a contului curent care pot ajunge şi la 3 lei pe lună.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO