ZF News

Ce au câştigat şi ce au pierdut băncile anul trecut

Sistemul bancar dintr-o privire: ce indicatori urmăresc specialiştii de la Direcţia Stabilitate Financiară din BNR

Sistemul bancar dintr-o privire: ce indicatori urmăresc specialiştii de la Direcţia Stabilitate Financiară din BNR

Autor: Claudia Medrega

27.02.2015, 00:03 416

Sistemul bancar a obţinut anul trecut un profit operaţional de 8,45 mld. lei, însă cheltuielile cu provizioanele au totalizat circa 12 mld. lei, astfel că s-a ajuns la o pierdere record de 4,3 mld. lei (1 mld. euro). Veniturile băncilor din dobânzi şi comisioane au totalizat 22,4 mld. lei în 2014, în timp ce cheltuielile instituţiilor de credit cu dobânzile, taxele şi comisioanele au fost de trei ori mai mici, respectiv 7,4 mld. lei.

Pentru cheltuielile operaţionale, băncile au alocat anul trecut circa 10,5 mld. lei. Sistemul bancar avea anul trecut 57.732 de angajaţi, în scădere cu aproape 900 de persoane faţă de 2013.

„Costurile fixe la nivelul sectorului bancar românesc sunt foarte mari. Băncile au tendinţa să compenseze creditarea prin aplicarea unor marje substanţiale pentru acoperirea costurilor fixe“, consideră Virgil Dăscălescu, şef serviciu, serviciul Instituţii Financiare la Direcţia Stabilitate Financiară din BNR.

Efortul de eliminare din bilanţuri a creditelor neperformante şi celelalte măsuri de provizionare legate de curăţenia generală din sistemul bancar în pregătirea exerciţiului de evaluare a calităţii activelor din acest an au făcut ca 2014 să fie un an dificil pentru bănci. În anii de criză sistemul bancar a avut pierderi de circa 8 mld. lei, peste jumătate fiind raportate pentru anul trecut, când băncile au fost nevoite să constituie provizioane cu 50% mai mari decât în 2013.

„Probabil exerciţiul de evaluare a calităţii activelor nu va scoate la iveală surprize semnificative. Riscul rezidual rămas la bănci este limitat. Deşi au scos în afara bilanţului credite neperformante, băncile au continuat să provizioneze corespunzător creditele rămase în bilanţ“, potrivit lui Dăscălescu. Rata creditelor neperformante a coborât în 2014 la circa 14%, potrivit datelor BNR.

 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO