ZF News

Poate acţiona UE destul de repede pentru a împiedica spargerea zonei euro?

Autor: Alexandru Matei

07.12.2011, 14:37 633

Summit-ul Uniunii Europene ce va avea loc joi şi vineri este considerat unul dintre cele mai importante din istoria uniunii. Europa încearcă cu disperare să evite o criză precum cea din 2007-2008.
BBC News răspunde la câteva întrebări despre summit şi importanţa acestuia.

Poate acţiona UE destul de repede pentru a împiedica spargerea zonei euro?

Oficialii europeni văd Grecia ca pe un caz special, ţara aflându-se pe perfuzii financiare de la UE şi FMI din mai 2010. Totuşi, rămân riscurile ca Grecia să intre în incapacitate de plată. Uniunea Europeană a stabilit deja ca investitorii privaţi care deţin obligaţiuni elene să piardă jumătate din banii investiţi. Dar nu există dorinţa de a repeta această experienţă şi în cazul altei ţări din zona euro pentru că afectează negativ încrederea în construcţia monetară europeană.
Dacă Grecia va intra în incapacitate de plată şi va ieşi din zona euro consecinţele ar putea fi devastatoare: deponenţii şi-ar retrage în masă banii de la băncile greceşti, va exista riscul contagiunii către alte bănci din zona euro, iar grecii de rând vor avea de suportat condiţii economice mult mai dificile decât cele de acum ca urmare a exploziei preţurilor produselor importate. Aşadar, UE este nevoită să finanţeze în continuare Grecia.
Prioritatea este ca încrederea investitorilor să fie recâştigată astfel încât dobânzile obligaţiunilor emise de ţările din zona euro să nu mai crească. Liderii politici europeni cred că acest lucru poate fi realizat atâta timp cât ţările cu datorii mari precum Grecia reduc drastic cheltuielile guvernamentale şi iau măsuri de austeritate.
Dar guvernele trebuie să facă mai mult decât atât pentru că zona euro are nevoie de o creştere economică mai mare, de noi locuri de muncă şi de o îmbunătăţire a competitivităţii.
Acum, se pare că liderii europeni se grăbesc mai mult decât în trecut să găsească soluţii pentru a opri extinderea crizei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO