ZF News

Ce salariu are un sudor, o meserie pentru care nu îţi trebuie facultate, dar câştigi cât un inginer?

Ce salariu are un sudor, o meserie pentru care nu îţi...

Autor: Corina Mirea

31.07.2014, 17:31 14232

Sudorii au devenit o “pasăre rară” pe piaţa muncii, în lipsa unor şcoli profesionale care să pregătească meseriaşi, astfel că angajatorii sunt dispuşi să ofere în prezent salarii chiar şi de 2.500 de lei net pentru un angajat cu experienţă ca sudor, potrivit Mirelei Marinescu, head of executive search al firmei de recrutare şi închiriere de forţă de muncă temporară APT Group. Prin urmare, un sudor poate avea un salariu cu 50% mai mare decât cel de la nivelul întregii economii (de aproape 1.700 de lei net pe lună) şi decât al angajaţilor cu studii superioare.

“Sunt mulţi angajatori care caută oameni care ştiu o meserie, cum ar fi sudorii sau sculer-matriţerii şi pe care trebuie să îi formeze la locul de muncă, pentru că în şcoală fie nu se mai învaţă, fie nu sunt tinerii interesaţi să se înscrie la o şcoală profesională care are această specializare”, explică Mirela Marinescu.

În prezent, şi anunţurile postate pe site-urile de recrutare online arată că piaţa muncii are nevoie de sudori, companii precum Emerson, Kronospan România sau Hiarom având fiecare câte un job de sudor vacant în Cluj, Bucureşti, respectiv Braşov. Pentru a intra pe lista scurtă de candidaţi însă, cei care aplică trebuie să aibă între doi şi trei ani de experienţă, dar şi certificare de sudor.

Mirela Marinescu a fost prezentă astăzi la cea de-a 12-a ediţie a HR Insider, o dezbatere pe teme de resurse umane organizată lunar de ZF Corporate, serviciul de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. La eveniment au mai participat şi alţi specialişti în resurse umane precum Carmen Maftei – HR director al CitiBank, Alexandru Aldoescu – director de resurse umane al Samsung România, Tudor Manea – vicepreşedinte resurse umane pentru eMAG, Cristian Seidler - business unit manager al Wyser (firmă de executive search a companiei Gi Group) şi Dan Carciurmaru – HR Business Partner SEE BU al Euralis.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO