ZF News

Cel mai mare şi cel mai mic preţ la o cutie de Nurofen la farmaciile deţinute de aceiaşi acţionari

Cel mai mare şi cel mai mic preţ la o cutie de Nurofen...

Autor: Ioana David

22.02.2015, 14:00 43961

Dacă în cadrul analizei se ia în considerare preţul din farmacia Punkt, un proiect nou pe care grupul A&D Pharma, proprietarul Sensiblu, îl implementează în această perioadă, rezultă că diferenţa de preţ pentru 10 pastile de Nurofen Express este de 6 lei. Aceasta este cea mai mare diferenţă de preţ dintre farmaciile analizate, fiind identificată în cadrul unităţilor deţinute de aceiaşi proprietari. În prezent funcţionează două farmacii sub brandul Punkt.

„În general, atunci când nu este impus, preţul unui produs se stabileşte în funcţie de numeroase variabile - unele care ţin de operarea farmaciei respective, altele care ţin de strategia companiei în ansamblul ei. În cazul Punkt, costurile de operare ale farmaciilor sunt mai mici“, spunea Mihaela Dumitrescu, director operational al Punkt, la finalul lunii ianuarie pentru ZF.

Diferenţă de 4 lei între cel mai mic preţ şi cel mai mare

Notă: în cazul Help Net, preţul a fost valabil în data de 28 ianuarie 2015 la ora 12:11 în farmacia de pe Calea DorobanţiIor nr, 89-91; Pentru Sensiblu, preţul a fost valabil în data de 26 ianuarie 2015 la ora 19:33 în farmacia de pe b-dul Iuliu Maniu nr. 140-146; pentru Catena, preţul a fost valabil în data de 2 februarie 2015 la ora 19:03 în farmacia de pe Câmpia Libertăţii nr. 46; pentru Belladonna, preţul a fost valabil pe data de 27 ianuarie 2015, la ora 19:53 în farmacia de pe şos. Berceni nr. 35; pentru Farmacia Dona, preţul a fost valabil pe data de 29 ianuarie 2015, la ora 20:28 în unitatea de pe str. Liviu Rebreanu nr. 13A; pentru Sensiblu Punkt, preţul a fost valabil pe data de 26 ianuarie 2015, la ora 19:29 în farmacia de pe b-dul Iuliu Maniu nr. 138-142.

Precizări ale ZF

- ZF precizează că datele prezentate reprezintă un demers jurnalistic primar, comparativ, preţurile fiind cele preluate direct din farmacii, de pe bonurile de casă.

- Datele prezentate nu iau în considerare reducerile acordate prin intermediul cardurilor de fidelitate, care condiţionează reducerea de deţinerea unui card.

- ZF nu are pretenţia de a fi un institut de statistică sau o companie de cercetare, care culeg date mult mai amănunţite. În aceste condiţii, datele prezentate sunt doar orientative şi nu reflectă întreg portofoliul de produse al farmaciilor sau politica de preţuri a reţelei.

- De asemenea, ZF nu a analizat mai multe farmacii care aparţin de aceeaşi reţea pentru a vedea dacă există diferenţe între preţurile practicate.

 

 

Ce spun reprezentanţii reţelelor de farmacii

ZF a întrebat cinci reţele (Sensiblu, Help Net, Dona, Catena şi Belladonna) dacă există diferenţe de preţ în cadrul farmaciilor din reţea, în funcţie de ce factori variază aceste preţuri, care a fost evoluţia preţului pentru Nurofen Express în ultimele 12 luni în cadrul reţelei şi de ce există diferenţe de preţ (care pot ajune şi la 50%) între preţurile pentru acelaşi produs între farmaciile din diferite reţele.

Sensiblu: N/A

Help Net

Preţurile sunt stabilite în funcţie de aria geografică şi bineînţeles de tipul farmaciei. Implementăm promoţii la nivel de categorii de produse. (…) Preţurile şi promoţiile sunt determinate şi influenţate de preţurile producătorilor de OTC. Promoţiile sunt delimitate pe perioade limitate de timp. La nivelul anului 2014 preţurile oferite de producători au fost în creştere. În cazul medicamentelor OTC preţurile sunt stabilite în urma politicii comerciale şi a strategiei de preţ a fiecărei farmacii.

Farmaciile Dona

În cadrul ofertei generale există într-adevăr produse al căror preţ variază de la o farmacie la alta, principalul criteriu fiind acela al ajustării lor în funcţie de situaţia din farmaciile din proximitate. Nu toate produsele însă se supun acestei reguli, existând în portofoliul nostru multe altele al căror preţ este acelaşi în toate farmaciile din reţea. Singurele modificări de preţ în cazul produsului Nurofen Express 200 mg (10 pastile) au fost făcute doar în direcţia păstrării ofertei competitive în proximitatea farmaciei. Preţul maxim chiar a scăzut cu 3% în intervalul februarie 2014 – februarie 2015. Este firesc să existe diferenţe de preţuri între lanţuri, acestea depinzând de o serie de factori specifici precum strategia comercială a fiecăruia şi condiţiile comerciale negociate cu producătorii/distribuitorii produselor.

Catena

Preţul produsului este cel achitat de pacient, conform bonului, respectiv 10,65 lei. Acordăm în perioada sezonului de iarnă reduceri egale pentru toţi pacienţii Catena, cu sau fără card, reduceri importante faţă de preţul pieţei.

Belladonna

Nu (există diferenţe de preţ între farmaciile din reţea - n. red.).

Variaţiile (preţului la Nurofen din ultimele 12 luni - n. red.) au provenit exclusiv din variaţiile politicilor comerciale ale furnizorilor colaboratori.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO