ZF News

Cine sunt femeile care ţin frâiele băncilor şi companiilor de asigurări

galerie foto

Autor: Ciprian Botea

02.03.2015, 00:07 3597

Nicio bancă locală de talie ma­re nu are preşedinte sau director general o fe­me­­ie, dar în boardurile pri­­milor zece jucători din sis­­­­tem şi-au găsit loc 12 femei pe poziţii de vicepreşedinte şi director general ad­junct.

Două bănci mici sunt totuşi con­duse de femei. Ilinca Rosetti este din august 2012 director general al ProCredit, o bancă specializată pe nişa afacerilor micro şi a producătorilor agri­coli. ProCredit se afla la jumătatea anului trecut pe locul 26 în sistemul bancar, cu o cotă de piaţă de 0,4%.

TBI Bank, sucursala locală a unei bănci din Bulgaria deţinută de grupul israelian Kardan, este condusă de doi directori executivi, dintre care o femeie: Florentina Mircea. Ea îşi împarte atribuţiile de director executiv cu Traian Baicu. Mircea a fost anterior director general al TBI Leasing.

Şi băncile mari au avut femei preşedinte în trecut. Ultimul astfel de caz este cel al Bancpost, care a fost condusă de Manuela Plăpcianu timp de doi ani, până la sfârşitul lui 2008. Plăpcianu venise la Bancpost de la fosta bancă HVB Ţiriac, unde deţinuse funcţia de vicepreşedinte executiv.

Acum, Bancpost este una dintre cele trei bănci mari, alături de Alpha Bank şi de Volksbank, fără nicio femei în structura de conducere. Celelalte şapte bănci mari au un număr total de 12 vicepreşedinţi şi directori generali adjuncţi. Femeile sunt cel mai bine repre­zen­tate în boardul UniCredit Ţiriac, unde, din şase membri (inclusiv preşedintele executiv), trei sunt femei. Daniela Bodircă este din 2008 vice­preşedinte responsabil cu riscul, Alina Drăgan a preluat în 2010 funcţia de vicepre­şe­dinte responsabil cu resursele umane, iar din decembrie 2013 Mihaela Lupu este vicepreşedinte pe financiar.

BCR, Banca Transilvania, CEC Bank şi ING Bank au câte două femei în structura de conducere. BCR a intrat în această categorie anul acesta după numirea Danei Demetrian în funcţia de vicepreşedinte responsabil cu segmen­te­le de retail şi private banking. Ea fu­se­se recrutată pe poziţia de director al reţelei de retail în 2013. Cealaltă femeie din boardul BCR este Adriana Janko­vi­cova, de origine slovacă. Ea este vice­pre­şedinte pe financiar din 2014, iar an­te­rior a lucrat la Viena în ca­drul gru­pu­lui Erste, acţionarul ma­jo­ritar al BCR.

La banca de stat CEC, Mihaela Popa şi Mirela Iovu, sunt vicepreşedinţi din 2007, atunci când a fost schimbată întreaga structură de conducere, iar banca a început un proces de re­bran­ding. Ele au prins un nou mandat şi la alegerile din 2011. Mihaela Popa coor­don­ează activitatea corporate a băncii.

Director general adjunct pe cor­porate este şi Gabriela Gavrilescu la BRD, ea fiind singura femeie din boar­dul băncii. Şi la ING Bank de corporate se ocupă tot o femeie - Mihaela Bîtu. A doua femeie din boardul ING este Patricia Andrei, care se ocupă cu resursele umane. Şi la Banca Transil­va­nia sunt două femei director general adjunct: Luminiţa Runca, la divizia de risc, şi Gabriela Nistor, responsabilă cu retailul.

Femei în board, pe poziţii de vice­pre­­­­­­şe­dinte sau director general adjunct, au şi unele bănci de talie medie, precum Pi­­­­raeus (Mădălina Teodorescu, re­cru­ta­­­tă de la Raiffeisen anul trecut), Ga­ranti Bank  (Luminiţa Cioacă, Anca Mot­­ca, A­li­­­­na Patriche) sau Carpatica (Ena Bă­deanu). Femeile sunt mai bine reprezentate în companiile de leasing şi cele de asi­gu­rări. Antoaneta Curteanu este CEO al UniCredit Leasing, cea mai mare com­panie din piaţa leasin­gului finan­ci­ar, din 2010. Metro­po­litan Life, a doua com­panie din piaţa de asigurări de viaţă, este condusă de anul trecut de Emi­lia Bunea, care a lucrat anterior pen­tru grupul ING. Gothaer, o com­panie de talie medie din asigurări, este condusă de Anca Băbăneaţă.

Alte două companii de asigurări generale de talie mare, Asirom şi Carpatica Asig, au avut până anul trecut preşedinţi femei.

Pe de altă parte, femeile şi-au făcut mai mult loc în diviziile de private banking, cele care se ocupă cu administrarea banilor clienţilor foarte bogaţi. Octavia Cutus conduce divizia de wealth management a ING Bank de patru ani, iar anterior a fost şefa diviziilor de private banking din UniCredit şi Raiffeisen. Carmen Negrea este head of private banking la Piraeus, iar Andra Mihăilescu ocupă aceeaşi poziţie la BRCI. Ea a lucrat anterior pentru Erste Private Banking, divizia de private banking a BCR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO