ZF News

Circa 8.000 de firme în insolvenţă şi faliment cumulează 40% din restanţele la credite ale companiilor

Circa 8.000 de firme în insolvenţă şi faliment...

Autor: Liviu Popescu

09.03.2015, 00:08 1051

Firmele aflate în insolvenţă şi cele în faliment aveau la sfârşitul lunii ianuarie restanţe în valoare de 13 miliarde de lei (echivalentul a 3 mld. euro) în contul creditelor contractate de la bănci, ceea ce reprezintă 42% din întârzierile la plată ale debitorilor firme. Chiar dacă restanţele au scăzut cu 600 mil. lei comparativ cu ianuarie 2014, ponderea acestora în totatul finanţărilor acordate firmelor cu probleme este de 90%.

„O parte din aceste firme au intrat în insolvenţă pentru că nu aveau activitate, acestea erau doar firme care erau ţinute pentru orice eventuali­tate, iar atunci când s-a introdus taxa forfetară s-a făcut astfel un fel de curăţenie. Pe de altă parte, sunt şi firme care au cunoscut dificultăţi în perioada de criză şi

într-ade­văr pe sistem bancar gradul de neper­for­manţă al firmelor mici este foarte mare“, spune analistul economic Aurelian Dochia.

Peste 100.000 de firme au intrat în insolvenţă în ultimii cinci ani, dar în foarte puţine cazuri planurile de reorganizare au avut succes. Astfel, sumele restante înre­gistrate de firmele din cele două categorii au crescut cu 60% în ultimii doi ani. Defalcat, sumele restante ale firmelor în faliment au ajuns la 6 mld. lei, iar cele ale firmelor în insolvenţă sunt de 7 mld. lei. Sumele restante au scăzut uşor anul trecut în condiţiile în care băncile şi-au făcut curăţenie în bilanţuri. Pentru a scoate în afara bilanţului un credit neperformant bancherii trebuie însă să-l provizioneze integral, ceea ce erodează profiturile operaţionale. Nicolae Cinteză, şeful Supravegherii din BNR, spunea recent că sunt puţine cazuri în care băncile mai reuşesc să recupereze măcar 10% din creanţa asupra unei firme în insolvenţă.

Firmele mici şi mijlocii au fost cel mai puternic lovite de criză, în condiţiile în care şi-au văzut veniturile diminuate drastic şi prin urmare nu şi-au mai putut onora obligaţiie de plată către bănci sau furnizori. Rata de neperformanţă ajunge la circa 40% pe segmentul microîntreprinderilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO