ZF 24

Nu necesită studii superioare, dar este una dintre cele mai căutate meserii din România, iar companiile găsescu greu specialişti

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Roxana Petrescu

10.03.2015, 00:01 5685

Marile companii din energie, cu o vârstă medie a angajaţilor de 45-48 de ani, vorbesc despre o lipsă acută de personal cu pregătire medie în domeniul tehnic, dar şi despre dificultăţile pe care le întâlnesc când vine vorba de identificarea forţei de muncă specializată pe segmente de nişă, aşa cum sunt reţelele inteligente de exemplu.

„Joburile cele mai descoperite sunt cele care necesită un nivel de pregătire mediu, în general cele de profil tehnic, lucru cauzat în mare parte de posibilităţile reduse ale învăţământului preuniversitar şi postliceal de a pregăti şi livra candidaţi în domeniul energetic. Lipsa unei reale pregătiri practice a absolvenţilor acestor unităţi de învăţă­mânt îşi spune cuvântul“, spun reprezentanţii CEZ Ro­mâ­nia, compania care asigură distribuţia de energie electrică pentru 1,4 milioane de consumatori din zona Olteniei. 

Nici în zonele care cer un nivel înalt de specializare misiunea de a găsi angjaţi nu este mai uşoară.

„Tehnologia este în schimbare şi, din păcate, piaţa încă nu este foarte ofertantă în momentul în care vorbim de reţele inteligente, telecontrol“, spune Florin Tătaru, vice­president human resources & organization, Enel România. Mai mult, retenţia personalului înalt calificat este la rândul său o provocare, România luptând pentru menţinerea celor mai bune „creiere“ cu o piaţă energetică globală, spun la rândul lor reprezentanţii Nuclearelectrica. În absenţa unor proiecte majore de dezvoltare, de cele mai multe ori an­gajaţii buni sunt atraşi de oportunităţi din afara graniţelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO