ZF News

Creşterea pieţei de asigurări în primul semestru a venit tot din RCA-ul. Subscrierile au fost mai mari cu 20%

Creşterea pieţei de asigurări în primul semestru a...

Autor: Anelis Baciu

21.09.2015, 10:05 348

Companiile de asigurări au subscris prime de 4,3 miliarde de lei în primele şase luni ale anului, cu circa 9% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, ca urmare a vânzărilor mai mari de poliţe auto obligatorii (RCA) şi a celor de viaţă, potrivit datelor Autorităţii de Supraveghere Fiananciara .

Astfel asigurările auto obligatorii (RCA) a fost şi în prima jumătate a acestui an prinicipala sursă de creştere pentru industria locală de asigurări, primele brute subscrise pe această clasă fiind mai mari cu 20%, până la 1,7 miliarde de lei. Dacă primele subscrise au crescut cu 20%, despăgubirle plătite în contul poliţelor RCA au urcat cu numai 6%, până la un miliard de lei. Dauna medie achitată de asigurători pe acest segment s-a situat la 6.850 de lei.

În cazul vătămărilor corporale, dauna medie a scăzut cu 14% şi a cumulat 55.000 de lei la finalul lunii iunie, în timp ce pentru daunele materiale asigurătorii au achitat în medie 5.550 de lei, cu circa7% mai mult decât la jumătatea anului trecut.

Cei mai mari zece asigurători locali, care controlează peste 80% din piaţa de asigurări generale, au plătit daune materiale de 840 milioane de lei, în timp ce daunele pentru vătămări corporale au cumulat 226 milioane de lei în intervalul ianuarie-iunie al acestui an. Cele mai mari daune pentru vătămari corporale au fost plătite de Euroins-48 milioane de lei şi Astra-40 milioane de lei, cei doi asigurători adjudecându-şi totodată si cele mai mari despăgubiri materiale de 208 milioane de lei, respectiv 114 milioane de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO