Cu un program naţional pentru informaticieni, IT&C-ul poate deveni locomotiva economiei

10 mar 2015 Autor: Adrian Seceleanu

93.000 de angajaţi în IT şi telecom aduc valoare adăugată cât 350.000 de salariaţi în construcţii şi 2,6 milioane de persoane active în agricultură.

Contribuţia record de anul trecut a industriei de IT şi comunicaţii la va­loarea adăugată în PIB, care a depăşit cu doar 93.000 de angajaţi agricultura - în care lucrează circa 2,6 milioane de români, arată că sectorul de înaltă tehnologie are potenţialul de a avea o pondere şi mai mare în economie dacă dez­voltarea sa ar fi susţinută printr-un program guver­namental care să pună accent pe educaţie, pentru a forma oameni care să acopere cererea uriaşă de resurse.

„Eu dacă aş fi în Guvern aş declara IT&C-ul prioritate naţională. Pentru că mesajul pe care l-ai transmite în piaţă este că tu vei susţine companiile care investesc aici. Dar sunt necesare şi programe prin care să fie încurajate investiţiile în resurse umane“, declară Bogdan Tudor, fondator şi CEO al Class IT Out­sourcing, companie locală specializată în furnizarea de servicii IT care ţinteşte în 2015 să atingă afaceri de 22 mil. lei şi 200 de angajaţi.

Valoarea adăugată în PIB din sectorul „Informaţii şi comunicaţii“ a ajuns la sfârşitul anului trecut la 40 mld. lei, nivel dublu faţă de 2011, depăşind contribuţia agriculturii şi apropiindu-se de aportul construc­ţiilor. Sectorul „Informaţii şi comu­nicaţii“, cu o pondere de 6% la formarea PIB, a înregistrat în 2014 cea mai rapidă creştere, de 11%, faţă de anul precedent, având a doua contri­buţie la creşterea economică de 2,9% din 2014, de 0,6%. În 2011 valoarea adăugată adusă de „Infor­maţii şi comunicaţii“ era de doar 19 mld. lei, respectiv 3,4% din PIB. Viteza de creştere a domeniului IT&C în intervalul 2011-2014 (de 110%) a fost de peste cinci ori mai mare faţă de creşterea PIB.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 10.03.2015

 
Cuvinte cheie:
IT&C
, economie
, informaticieni
, angajati
, pib
, agricultura
, constructii
, telecom
, comunicatii
, salariati
, investitii
, guvern
, industrie
, resurse umane
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide