Cum şi-au împărţit băncile mari veniturile din dobânzi de 11 mld. lei de anul trecut

10 mar 2015 Autor: Ciprian Botea

Numai două bănci, Banca Transilvania şi OTP Bank, dintre cele care au raportat rezultate financiare detaliate pe 2014 au consemnat o creştere a veniturilor nete din dobânzi, în timp ce majoritatea jucătorilor de talie mare nu reuşesc să încaseze mai mulţi bani din moment ce portofoliile de credite li se subţiază.

Banca Transilvania, al treilea jucător din sistem în funcţie de activele deţinute, a raportat o creştere a veniturilor nete din dobânzi de echivalentul a 150 milioane de lei, în condiţiile în care stocul de credite s-a majorat cu un miliard de lei, iar bonificaţiile la depozite au fost reduse drastic. Marjele mai mari de dobândă au adus Băncii Transilvania cel mai mare profit din piaţă, de 440 milioane de lei anul trecut.

La OTP Bank, veniturile mai mari din dobânzi s-au datorat în principal reducerii bonificaţiilor la depozite, stocul total de credite fiind în stagnare. Oficialii grupului maghiar OTP precizează într-un raport publicat pe Bursa de la Budapesta că o parte din creşterea de venituri se datorează şi schimbării structurii portofoliului, respectiv creşterii ponderii creditelor de consum.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 10.03.2015

 
Cuvinte cheie:
venituri
, dobanzi
, banci
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide