ZF News

Cum te poţi angaja în Uniunea Europeană

Cum te poţi angaja în Uniunea Europeană

Autor: Mădălina M.

28.11.2013, 15:48 7597

Peste 700 de persoane şi-au găăsit un loc de muncă în Uniunea Europeană anul acesta, cu salarii între 450 şi 5.000 de euro pe lună, folosind platforma EURES, portalul de joburi şi mobilitate la nivelul blocului comunitar.

Persoanele interesate să lucreze în străinătate pot obţine un loc de muncă prin intermediul Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), reprezentatăîn ţarăprin filialelel judeţene AJOFM, respectiv portalul EURES, precum şi prin intermediul acordurilor bilaterale privind circulaţia forţei de muncă semnate de România cu alte state: Germania, Franţa, Elveţia, spune Liliana Bogdan, şef serviciu ANOFM.

Cetăţenii români pot vizualiza pe portalul EURES (www.eures.europa.eu) locurile de muncă disponibile, iar dacă nu găsesc joburile dorite, se pot înscrie în baza de date a portalului, prin completarea unui CV în format Europass.

Pentru a ajunge să lucreze într-o ţară din Uniunea Europeană, românii trebuie să depună un dosar care să conţină următoarele documente: copie C.I, cazier judiciar, adeverinţă de la medicul de familie din care să reiasă că viitorul angajat este apt de muncă, un CV în format Europass şi o cerere privind înregistrarea în baza de date a Portalului EURES, spune Ştefan Cosma, consilier EURES la agenţia din Ilfov.

După această procedură standard are loc procesul de selecţie. Dacă numărul de joburi disponibile este suficient de mare, interviurile se vor susţine în prezenţa angajatorului sau a unui reprezentant al acestuia, în caz contrar, selecţia va fi făcută de consilierii EURES.

Aplicanţii care deţin deja un număr de identificare al cetăţeanului străin NIE nu mai au nevoie de un permis de muncă. În cazul în care aplicanţii nu deţin un permis de muncă, angajatorul trebuie să meargă la Serviciul public de Ocupare a Forţei de Muncă din ţara unde se fac angajările şi să solicite un permis de muncă pentru cetăţenii români, dacă ţara respectivă are restricţii de circulaţie a forţei de muncă.

 

În primele 9 luni ale anului 2013, 704 persoane aflate în căutarea unui loc de muncă în străinătate au fost mediate prin intermediul reţelei EURES, spune un consilier EURES.

 

La finalul lunii noiembrie, pe portalul EURES (www.eures.europa.eu) erau disponibile peste 2 milioane de posturi vacante, majoritatea fiind în Marea Britanie, iar pe site-ul www.eures.anofm.ro erau  disponibile 190 de locuri de muncă, cele mai multe oferte fiind în Ungaria, pentru profesia de şofer de camion pentru transporturi internaţionale (97 de posturi) şi Irlanda, pentru tranşator de carne (40 de posturi).

 
 

 În prezent, ţările care menţin restricţii de circulaţia forţei de muncă pentru cetăţenii români sunt Germania, Marea Britanie, Irlanda, Franţa, Austria, Belgia, Luxemburg, Olanda şi Malta. Începând cu 1 ianuarie 2014, lucrătorii români şi bulgari nu vor mai avea nevoie de permise de muncă pentru a lucra în aceste ţări, întrucât restricţiile vor fi anulate în toate statele membre ale Uniunii Europene.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO