Bănci și Asigurări

Daniel Dăianu: Confiscarea depozitelor bancare din Cipru creează un precedent foarte riscant în UE

Daniel Dăianu: Confiscarea depozitelor bancare din Cipru...

Autor: Bogdan Cojocaru

18.03.2013, 14:01 3394

Calea aleasă în Cipru, de prelevare a 10% din volumul depozitelor, este foarte periculoasă, confiscarea, căci aceasta se întâmplă în realitate, punând în discuţie garantarea depozitelor şi creând un precedent foarte riscant în UE, spune Daniel Dăianu, consilier al premierului Victor Ponta.

"În pofida declaraţiilor că Cipru este caz unic, că nu se va repeta, cine poate crede aşa ceva. Încă o data vedem cât de rea a fost supravegherea exercitată de banci centrale, inclusiv de BCE, care a permis ca activele unui sector bancar naţional să depăşească PIB-ul de câteva ori; am avut o integrare financiară în UE aiurea. Aşa au ajuns pe butuci economiile Marii Britanii, Irlandei, Islandei, etc cu supraexpansiunea lor financiară iraţională.  Că unii spală bani prin conturi din Cipru este motiv serios de îngrijorare; se spală şi prin conturi din alte ţări din UE. Aici ar trebui sa se discute despre tax-havens în general, dacă nu merită ca acestea să fie controlate mult mai riguros, sau ca tax-havens să nu existe în UE, chiar dacă unele fonduri ar pleca", a adăugat Dăianu.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO