ZF News

De ce creşte greu economia: băncile dau bani statului, nu firmelor

De ce creşte greu economia: băncile dau bani statului,...

Autor: Liviu Popescu

05.03.2015, 00:06 359

Creditele acordate de bănci statului cumulau 87 miliarde de lei (20 mld. euro) la sfârşitul lunii ianuarie şi aveau o pondere de 30% din totalul creditului intern, care este de echivalentul a aproape 300 miliarde de lei.

Creditul guvernamental a crescut cu 5% în ultimul an, în timp ce finanţările acordate populaţiei şi firmelor s-au contractat cu 4% şi au ajuns la 110 miliarde de lei, potrivit datelor BNR.

Ponderea creditului guver­namental în totalul îm­pru­muturilor acordate de bănci a crescut de patru ori în ul­timii şase ani (de la 8% în 2008), ceea ce sufocă practic eco­nomia, în condiţiile în care rămân mai puţini bani pentru finan­ţarea consu­mului populaţiei sau a investiţiilor companiilor.

„Din păcate, una din strategiile guvernului şi a BNR legate de finanţarea statului începând cu momentul crizei a fost să deturneze resurse de creditare dinspre sectorul pri­vat către obligaţiunile de stat”, a spus Matei Păun, mana­ging partner la BAC Investment.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO