ZF News

Eliminarea accizei la cafea ar putea duce la creşterea consumului

Marius Meleşteu, general manager Strauss pentru Europa Centrală şi de Sud, producătorul mărcii de cafea Doncafé

Marius Meleşteu, general manager Strauss pentru Europa Centrală şi de Sud, producătorul mărcii de cafea Doncafé

Autor: Mădălina Panaete

23.02.2015, 00:06 293
Eliminarea accizei la cafea, care în prezent începe de la 153 de euro pe tonă şi care este pe lista de măsuri luate de guvern pentru relaxare fiscală, este văzută cu ochi buni de reprezentanţii Strauss România, cel mai mare producător local de cafea, în condiţiile în care în majoritatea ţărilor din Uniunea Europeană cafeaua nu se accizează.
 
„Consider benefică luarea unei măsuri menite să elimine acciza la produsele din cafea. Această măsură va contribui la creş­terea consumului şi a accesibilităţii consumatorului ro­mân la acest produs alimentar“, consideră Marius Meleş­teu, general manager Strauss pentru Europa Centrală şi de Sud, producătorul mărcii de cafea Doncafé.
 
Strauss deţine o fa­brică de cafea în Bu­cureşti, iar anul trecut a achi­zi­ţio­nat şi marca de cafea Ami­go de la pro­ducătorul bra­zi­lian Cia Iguacu. Strauss Ro­mânia a ter­minat anul 2013 cu o cifră de afaceri de 213 mil. lei (48 mil. euro).
 
Pe de altă parte, Cris­tian Scarlat, di­rectorul ge­neral al Cafea For­tuna, o com­panie cu afa­ceri de circa 30 mil. euro, spune că acciza la cafea reprezintă apro­xi­ma­tiv 2-3 procente din pre­ţul final al cafelei şi că este greu de crezut că aceas­tă scădere se va ve­dea în preţul final al ca­fe­lei.
 
„Este greu de crezut că această reducere va ajunge în mod direct la con­sumatorul final. Pro­ba­bil se va pierde în pro­cesul de distri­buţie către consu­ma­tor. Dar după cum se ştie, cafeaua este un produs foarte volatil din punctul de vedere al preţului, aşa că această scă­dere va putea anula o eventuală scumpire“, a spus Cristian Scarlat, general manager al companiei care deţine o uni­tate de producţie în localitatea Dra­gomireşti (jud. Il­fov). Cafea For­tuna este de­ţinută de antre­pr­enorul ro­mân Con­stantin Moroianu şi este cea mai mare afa­cere antrepre­no­rială din piaţa locală a cafelei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO