Ziua Femeii de Business

Femeile din România au salarii cu 8% mai mici decât ale bărbaţilor

2 mar 2015 Autor: Adelina Mihai

Vezi galeria foto Mirka Straathof este invitatul special al ZF la cea de-a zecea ediţie a HR Conference, organizată pe 24 martie 2015 în Bucureşti, pe tema „Salariul, ultimul tabu?“. Pentru înscrieri şi alte detalii despre eveniment, accesaţi site-ul www.evenimente.zf.ro, secţiunea HR Conference 2015.

Cele mai mari diferenţe sunt în sectorul activităţilor administrative, unde femeile au salarii cu 27% mai mari decât bărbaţii, şi în cel al transporturilor aeriene, unde bărbaţii câştigă cu 41% mai mult.

Femeile câştigă, în medie, un salariu lunar net de 1.509 lei pe lună, cu 8% mai pu­ţin decât bărbaţii, arată o analiză a ZF pe baza da­te­lor de la Institutul Naţional de Statistică.

În timp ce în alte state diferenţele salariale dintre femei şi bărbaţi ajung şi la 30%, în România diferenţele dintre salariile obţinute de femei în com­paraţie cu colegii lor bărbaţi nu repre­zintă o preocupare majoră, pentru că accesul femeilor la poziţii de manage­ment a fost mai facil, spun specialiştii în HR. Totuşi, doar 8 din primele 100 de companii din România în funcţie de cifra de afaceri sunt conduse de femei.

„Diferenţele salariale dintre femei şi bărbaţi reprezintă o problemă globală şi există mai mulţi factori care au stat la baza acestor discrepanţe. De regulă, bărbaţii sunt mai buni nego­ciatori şi au capacitatea de a-şi face joburile să sune mai complex, folosesc cuvinte precum «coordo­nare» sau «ma­­na­gement», pe când femeile sunt mai modeste când îşi descriu activita­tea desfăşurată în cadrul ace­loraşi po­zi­ţii, vorbind despre «orga­ni­zare» sau «sprijin». Iar aceste descrieri de roluri cântăresc destul de mult în stabilirea nivelului salarial“, spune Mirka Straathof, director regional al firmei de consul­tanţă în management Hay Group.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 02.03.2015

 
Cuvinte cheie:
femei
, salarii
, romania
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide