ZF News

​Fondul Proprietatea spune că va subscrie la Nuclearelectrica

​Fondul Proprietatea spune că va subscrie la...

Autor: Andrei Chirileasa

12.09.2013, 19:16 768

Fondul Proprietatea (FP), care deţine 9,7% din acţiunile producătorului de energie Nuclearelectrica, spune că intenţionează să-şi exercite dreptul de preferinţă în cadrul majorării de capital pe care compania o derulează în vederea listării la bursă.

"Fondul intenţionează să-si exercite drepturile de preferinţă în cadrul majorării de capital social a Nuclearelectrica dacă oferta publică primară iniţială de vânzare derulată de societate este finalizată cu succes", se arată într-un raport transmis de fond bursei de la Bucureşti.

Nuclearelectrica vinde prin ofertă publică iniţială (IPO) în perioada 9-20 septembrie un pachet de 25,368 milioane de acţiuni noi reprezentând 10% din capitalul social existent, în vederea listării companiei la bursă. Preţul de subscriere a acţiunilor este cuprins între 11,2 şi 15 lei, iar preţul final va fi stabilit la finalul ofertei în funcţie de subscrierile investitorilor instituţionali.

Pe lângă acţiunile vândute în ofertă, Nuclearelectrica va emite încă 2,732 milioane de acţiuni, reprezentând 1,077% din capitalul actual, pentru a da posibilitatea Fondului Proprietatea să subscrie ca să-şi păstreze participaţia de 9,7%. Pentru asta, fondul ar trebui să vină cu minimum 30,6 milioane de lei, dacă oferta se va închide la preţul minim de 11,2 lei, iar suma poate urca până la maximum 41 mil. lei (la preţul maxim de 15 lei).

Până în acest moment nu era clar dacă fondul îşi va exercita acest drept, având în vedere declaraţiile de până acum ale managerului fondului, polonezul Greg Konieczny, care spunea că fondul va subscrie în ofertele statului doar dacă preţul va fi foarte atractiv. Astfel, anunţul fondului ar putea fi un mesaj de încredere către investitorii instituţionali locali şi străini ca să participe la ofertă. FP are interesul ca preţul acţiunilor Nuclearelectrica după listare săfie cât mai mare, deoarece participaţia FP în companie va fi evaluată la preţul de pe bursă, o dată ce acţiunile intră la tranzacţionare.

Administratorul FP, grupul american Franklin Templeton, a alocat în acest an toate lichidităţile disponibile ale fondului pentru răscumpărări de acţiuni de pe bursă, în vederea creşterii preţului acţiunilor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO