ZF News

Fondurile de pensii ar putea creşte cu 2,3 miliarde de lei investiţiile pe bursă

Fondurile de pensii ar putea creşte cu 2,3 miliarde de...

Autor: Roxana Pricop

10.03.2015, 00:07 895

Fondurile de pensii private discută cu Autoritatea de Supraveghere Financiară majorarea pragului pentru investiţiile în acţiuni.

O creştere de 5% a limitei permise, până la  25% din active, ar aduce un plus de 2,3 miliarde de lei pentru investiţiile în acţiuni în următorii ani, potrivit calculelor ZF.

„Ultimii cinci-şase ani au fost atipici: investiţiile în tiluri de stat au «bătut» investiţiile în acţiuni. În acelaşi timp, participanţii la sistemul de pensii private obligatorii sunt încă relativ tineri, cu un orizont investiţional de 15-20 de ani. În aceste condiţii, alocarea pe acţiuni ar trebui să fie mai aproape de 50%“, a spus Marius Raţiu, director executiv al Aegon Pensii, administratorul fondului de pensii obligatorii Vital.

Principalele investiţii ale fondurilor de pensii private obligatorii sunt titlurile de stat, cu o pondere de 68% din active, şi acţiunile, cu o pondere de 19% din active. Mai exact, la finalul anului trecut, valoarea acţiunilor din portofoliul fondurilor de pensii obligatorii era de 3,7 miliarde de lei.

Principalul motor pentru randamentele fondurilor de pensii obligatorii au fost investiţiile în titlurile de stat. Scăderea dobânzilor la titlurile de stat din ultimul an a adus randamente de până la 15,7% fondurilor de pensii obligatorii în intervalul cuprins între 31 ianuarie 2014 şi 31 ianuarie 2015, peste câştigurile marcate de fondurile mutuale cu expunere ridicată în acţiuni. Inversarea trendului şi creşterea dobânzilor la titlurile de stat nu vor mai aduce însă avantaje fondurilor de pensii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO