ZF News

Guvernul şi-a numit un reprezentant liberal în boardul Rompetrol

Guvernul şi-a numit un reprezentant liberal în boardul...

Autor: Radu Bostan

05.03.2015, 00:04 414
Acţionarii Rompetrol Rafinare (simbol bursier RRC) au ales ieri doi noi membri în Consiliul de Administraţie, anu­me pe Yedil Utekov, directorul general al companiei, şi pe Bogdan-Nicolae Badea, secretar de stat în Ministerul Ener­giei.

Yedil Utekov este cetăţean kazah şi lucrează în România din 2010, când a fost adus de acţionarul majoritar al Rom­pe­trol, KazMunaiGas, la Constanţa pe postul de director ge­neral adjunct al diviziei de petrochimie. În iunie 2014 a fost pro­movat la conducerea întregului grup Rompetrol Rafi­nare.

Celălalt administrator ales ieri este Bogdan Badea, secre­tar de stat în Ministerul Energiei, care deţine 44% din acţiu­ni­le RRC. Badea a fost director de dezvoltare în Electrica şi, în pa­ralel, membru al boardurilor Enel Energie şi Enel Ener­gie Mun­tenia în perioada august 2007 - februarie 2009, când Mi­nis­terul Economiei a fost condus de Varujan Vosganian şi Adriean Videanu. Ulterior, Badea a condus o firmă de con­sul­tanţă în implementarea proiectelor de energie rege­ne­rabilă. 

El a revenit la Ministerul Economiei în 2013, odată cu liberalul Varujan Vosganian, coordonând companiile de stat din industria minieră şi de apărare, dar a părăsit postul când Constantin Niţă (PSD) a obţinut portofoliul Economiei. După rema­nierea care a adus la guvernare Partidul Liberal Reformator (PLR), Bogdan Badea a devenit secretar de stat în Ministerul Energiei, condus de Andrei Gerea.

Cei doi îi înlocuiesc în boardul Rompetrol pe Sorin Graure şi Karoly Borbely. Graur a condus Rompetrol Rafinare din noiembrie 2012 până în iunie 2014, când a preluat responsabilitatea implementării programului de creştere a eficienţei operaţionale a rafinăriilor Petromidia şi Vega.

Karoly Borbely a fost secretar de stat în Departamentul pentru Energie, dar a demisionat în decembrie 2014 odată cu remanierea guvernamentală în urma căreia UDMR s-a retras. Acum Borbely este director de dezvoltare la Hidroelectrica.

Acţiunile Rompetrol Rafinare erau ieri în creştere cu 3,4%, după ce de la începutul anului cotaţia s-a prăbuşit cu 6,83%. Compania are o capitalizare de 1,68 miliarde de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO