ZF News

Impozitarea cu 85% a veniturilor din executarea silită mai face un pas

Impozitarea cu 85% a veniturilor din executarea silită...

Autor: Andra Oprescu

25.02.2015, 00:04 1193
Iniţiativa legislativă care prevede impozitarea cu 85% a veniturilor încasate din executarea silită a cesiunilor de creanţe bancare a primit raport favorabil din partea Comisiei de Buget-Finanţe, dar analiştii susţin că măsura ar putea afecta procesul de curăţare a bilanţurilor băncilor.

„O să crească costurile operaţiunilor de acest tip. În loc să se fluidizeze piaţa în această direcţie, se va bloca. Cel mai probabil se va reflecta până la urmă în costul creditelor“, consideră analistul economic Aurelian Dochia. Şi reprezentanţii ARB au susţinut anterior că o astfel de măsură ar avea un impact nefavorabil asupra sistemului bancar, care prin externalizarea creditelor neperformante recuperează o parte din valoarea acestor finanţări, dar şi a firmelor de recuperare creanţe.

Iniţiativa legislativă susţine că sprijină persoanele care au datorii la bănci şi că „dă o palmă“ cesionarilor de crean­ţe care îi execută pe datornicii băncilor, după  cum se arată  în expunerea de motive.

Mulţi debitori nu au mai putut să-şi plătească ratele la bănci odată cu izbucnirea crizei financiare, iar rata creditelor neperformante a explodat.

Ulterior, bancherii au început un proces de curăţare a bilanţurilor, inclusiv prin vanzarea creditelor neperformante către companii de recuperare a creanţelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO