Companii

Italienii de la De'Longhi demarează luna viitoare producţia de electrocasnice la fabrica din Jucu

Italienii de la De'Longhi demarează luna viitoare...

Autor: Laurentiu Cotu

29.01.2013, 12:59 1920

Producătorul italian de electrocasnice De’Longhi SpA, cu venituri globale de peste 1,8 mld. euro şi aproximativ 7.000 de angajaţi, va demara la jumătatea lunii februarie producţia de electrocasnice la fabrica din Jucu’’, anunţă Consiliul Judeţean Cluj.

Oficialii CJ Cluj s-au întâlnit astăzi cu Massimo Paronthi, deputy general manager De Longhi România SRL, pentru a discuta despre stadiul investiţiei pe care compania italiană o realizează în parcul Tetarom III de la Jucu, judeţul Cluj. Investiţia De’Longhi de la Jucu se ridică la circa 30 de milioane de euro, iar numărul angajaţilor va fi cuprins între 600 şi 1000 de persoane, conform CJ Cluj.

”Prima linie de producţie a fost pornită, este în probe tehnice, urmând ca la jumătatea lunii februarie să demareze producţia efectivă. Într-o primă etapă subansamblele se aduc din Italia, aici se montează, iar produsul finit merge la export, tot în Italia. Pe de altă parte, ieri s-a emis certificatul de urbanism pentru construirea unei hale de producţie, hală în care firma italiană va produce subansamblele necesare producţiei de electrocasnice, astfel că în a doua etapă a investiţiei componentele necesare nu vor mai fi importate”, a declarat Horea Uioreanu, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj.

Planurile italienilor, anunţate anterior, prevedeau demararea producţiei de electrocasnice la Jucu încă din toamna trecută, în luna septembrie, în condiţiile în care De’Longhi achiziţionaseră deja fostele hale Nokia. De’Longhi şi compania finlandeză Nokia au semnat în luna ianuarie 2012 un acord pentru achiziţionarea de către compania italiană a facilităţii de producţie Nokia din Cluj. Conform unor informaţii prezentate anterior de CJ Cluj, produsele De'Longhi fabricate la Jucu se vor comercializa atât în Europa, cât şi pe alte pieţe din lume.

Veniturile globale realizate de producătorul De'Longhi au ajuns în 2011 la 1,8 mld. euro. Grupul De'Longhi deţine în prezent fabrici în China (Guangdong şi Shanghai), dar şi în Rusia şi Italia. Până în momentul de faţă, în parcul Tetarom III din Jucu şi-au anunţat prezenţa germanii de la Bosch, italienii de la Battistero sau compania germană Karl Heinz Dietrich International Exped, specializată în servicii de expediţie şi transport internaţional de mărfuri.

Investiţiile companiilor De'Longhi, Bosch, Karl Heinz Dietrich sau Battistero la Jucu ar putea echilibra piaţa muncii din zonă, grav afectată după plecarea Nokia. Grupul finlandez Nokia a decis, la finele lunii septembrie 2011, să închidă fabrica de la Jucu, judeţul Cluj, în cadrul unui pro­gram de eficientizare şi reducere a costu­rilor. În urma plecării Nokia, un număr total de 2.200 angajaţi şi-au pierdut locurile de muncă.­ Grupul finlandez Nokia a început în luna februarie 2008 producţia de telefoane mobile la fabrica din Jucu, investiţia în fabrică ridicându-se la 60 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO