ZF News

Mai mulţi bani în conturile firmelor: refuzurile la plată au ajuns la nivelul de dinaintea crizei din 2008

Mai mulţi bani în conturile firmelor: refuzurile la...

Autor: Liviu Popescu

23.02.2015, 15:42 541

Băncile au refuzat decontarea de cecuri şi bilete la ordin în valoare de 298 mil. lei în luna ianuarie, un minim al ultimilor şapte ani şi în scădere cu 40% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, ceea ce marchează o îmbună­tăţire vizibilă a lichidităţilor din con­tu­rile companiilor. Un nivel lunar sub pragul de 300 mil. lei nu mai fusese consemnat din vara lui 2008, cu puţin timp înainte de izbucnirea crizei financiare, potrivit datelor BNR.

„Scăderea sumelor refuzate la plată poate reprezenta un semn al îmbună­tăţirii situaţiei companiilor pentru că vine în concordanţă şi cu ceilalţi indicatori economici, cum ar fi creşterea economică. Ar trebui ca lucrurile să meargă într-o direcţie bună”, consideră analistul economic Aurelian Dochia.

Biletele la ordin şi cecurile sunt utilizate în cazul tranzacţiilor cu mărfuri dintre companii, plăţile în numerar fiind foarte rare. Cumpărătorii emit bilete la ordin prin care se angajează să efectueze plata la o dată ulterioră. La scadenţă, deţinătorul biletului se prezintă la bancă, iar aceasta onorează sau refuză plata în funcţie de sumele disponibile în contul emitentului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO