ZF News

(P) RoSEFF eficientizează munca fermierilor autohtoni

(P) RoSEFF eficientizează munca fermierilor autohtoni

Autor: Publicitate

19.11.2014, 09:00 366

Agricultura românească are una dintre cele mai mici densităţi a utilajelor agricole la nivelul Uniunii Europene, în timp ce Polonia, spre exemplu, are o densitate de cinci ori mai mare. Preţurile scăzute la cereale din ultimii doi ani îi determină pe fermierii români să fie precauţi în continuare în ce priveşte achiziţiile de noi utilaje. Facilitatea de Finanţare a Energiei Durabile pentru IMM din România - RoSEFF - vine în ajutorul lor pentru a-i ajuta să recupereze decalajul dintre ei şi fermierii din vestul Europei.

Agricultura din România reprezintă o afacere de circa 18 miliarde de euro pe an, reprezentând circa 6% din Produsul Intern Brut. În mod paradoxal, aceasta abundă de utilaje îmbătrânite, statisticile privind maşinile agricole indicând un parc auto de aproximativ 600.000 de unităţi, cu două treimi dintre acestea având o durată de funcţionare depăşită, potrivit datelor Ministerului Agriculturii. România are una dintre cele mai mici densităţi a utilajelor, cu 2,1 tractoare la 100 de hectare în timp ce Polonia, spre exemplu, are o densitate de cinci ori mai mare. Perspectivele de creştere şi înnoire ale parcului auto în agricultură sunt pesimiste în contextul în care scăderea preţurilor la cereale din ultimii doi ani a redus încrederea fermierilor care preferă să îşi direcţioneze investiţiile spre achiziţia de teren sau să aştepte cu recoltele stocate în hambar. În acest context, Uniunea Europeană (UE) vine cu o formulă de sprijin pentru fermierii români, astfel încât să reducă distanţa dintre ei şi giganţii din domeniu. Programul RoSEFF finanţat de Uniunea Europeană (UE) prin intermediul Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) reprezintă o formă de sprijin pentru companiile care îşi propun reducerea consumului de energie şi eficientizarea producţiei. Datorită programului, companiile pot accesa împrumuturi de până la 1  milion de euro prin BRD Groupe Société Générale, beneficiind de consultanţă tehnică gratuită  din partea Tractebel Engineering şi granturi europene de până la 15% din valoarea creditului acordat. Pentru fermierii români, reprezintă o oportunitate de creştere a competitivităţii prin achiziţionarea de utilaje performante într-un interval de timp scurt, indiferent de suprafaţa cultivată.

Nicolae Ion Gheorghe, un agricultor din Munteni-Buzău, judeţul Ialomiţa,  specializat pe cultura mare pe care o practică pe o suprafaţă de 100 de hectare, este un exemplu în acest sens. Fermierul a achiziţionat în primăvara acestui an un tractor performant cu ajutorul unui  credit RoSEFF de aproximativ 16.000 de euro de la  BRD Groupe Société Générale, finanţând prin intermediul creditului jumătate din costurile investiţiei. În plus, a  obţinut şi un grant de 10% din valoarea creditului acordat datorită faptului că tractorul era unul eficient energetic. ”Mi s-a părut cea mai rapidă şi mai uşor de accesat variantă. Este un ajutor pentru cei care se grăbesc. Într-un an de zile nu am reuşit să strâng întreaga sumă, iar un astfel de utilaj la mâna a doua nu este o variantă de luat în considerare”, explică Nicolae motivele pentru care a ales să acceseze programul de finanţare RoSEFF. Eficientizarea muncii şi reducerea costurilor cu motorina au fost principalele avantaje pe care fermierul le-a observat. El recomandă programul şi altor fermieri şi ar accesa el însuşi programul din nou, de data aceasta pentru achiziţionarea unei combine.

Simplitatea şi rapiditatea accesării unei astfel de finanţări l-au motivat şi pe Petru Corlat, administratorul companiei de servicii agricole II Corlat Petru din Iaşi să acceseze programul RoSEFF. Corlat lucrează în domeniul serviciilor agricole din 1990 şi are propria afacere din 2005. Eficientizarea energetică se află printre priorităţile sale, astfel că a considerat necesară cumpărarea unei combine noi dotate cu tocător de paie care a înlocuit vechea combină şi tractorul utilizat pentru tăierea paielor. Corlat a folosit un credit RoSEFF  de 96.237 euro de la BRD Groupe Société Générale pentru finanţarea investiţiei totale de 135.600 de euro. necesari cumpărării combinei. ”Este o maşină complexă, mult mai eficientă energetic, care poate acoperi o suprafaţă dublă de lucru faţă de vechea combină” spune fermierul. El a observat o scădere a consumului de combustibil cu circa 40% faţă de vechiul utilaj. La o economie similară au ajuns şi Octavian Florea şi Mihaela Trăsnea, administratorii afacerii Noni Ela care exploatează o suprafaţă de 350 de hectare în judeţul Teleorman. Ei au achiziţionat în primăvara acestui an o combină cu un consum mai mic de 230g/kWh de motorină. Investiţia a fost realizată printr-un credit RoSEFF în valoare de aproximativ 91.000 de euro de la BRD Groupe Société Générale, iar valoarea grantului primit a fost de 10% din valoarea creditului. Au accesat programul în primăvară şi au reuşit să obţină finanţarea într-un interval de trei săptămâni. ”Intenţionăm să mai cumpărăm utilaje folosind acest credit, este avantajos şi rapid”, concluzionează Trăsnea, recomandând programul de finanţare UE BERD RoSEFF şi altor fermieri.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO