ZF News

Paradoxul economiilor firave, explicat de „premierul cotei unice”: În România taxele sunt prea mici

Paradoxul economiilor firave, explicat de „premierul...

Autor: Iulian Anghel

23.02.2015, 13:16 2822

„Nivelul redus al încasărilor la buget este si un efect al taxelor mici, nu doar al unei incapacităţi fundamentale a adminstraţiei de a strânge taxele”, susţine  Călin Popescu-Tăriceanu. Premierul liberal al „cotei unice” subliniază însă că sprijină măsurile guvernului de stânga al premierului Victor Ponta de a reduce taxele, dar are o explicaţie mai puţiin comună, cel puţin pentru filosofia economică pe care a promovat-o, a faptului că reducerea taxelor în vremea guvernării sale (2005 – 2008) nu a condus la creşterea încasărilor statului: „Taxele sunt prea mici!”

În vremea cotei progresive a premierului Năstase, în 2004, veniturile statului au fost de 30% ca pondere în PIB. În 2005 au crescut la 30,4%, în 2006 la 31,8%, în 2007 la 32,5%, ca să cadă apoi, în 2008, un an spectaculos în care economia a crescut cu peste 8%, la 29,1% ca pondere în PIB.

De ce nu cresc încasările statului nici când avem cotă progresivă de impozitare, nici când avem o cu cotă unică?

Există şi multă evaziune, dar şi taxele sunt mici, explică Tăriceanu. Nu poţi să schimbi peste noapte o ţară cu taxe atât de mici, susţine el. Totuşi, Tăriceanu spune că susţine decizia guvernului de a lua măsuri şoc de reducere a taxelor pentru că ele vor impulsiona consumul, care va trage apoi economia în sus. După ce economia îşi va reveni, îţi vei permite să majorezi taxele.

„Salut această filosofie a guvernului care, prin reduceri de taxe, va impulsiona consumul. Doar prin consum economia îşi poate reveni. Este o măsură (reducerea promisă a TVA şi a accizelor – n, red.) la fel de curajoasă ca cea pe care am luat-o eu la introducerea cotei unice.

Suntem pe un trend ascendant, trebuie să avem curaj.”

Consumul a crescut anul trecut cu 7%, cel mai puternic avânt de dinainte de criză (un plus de 13% în 2008). Întreaga creştere economică din 2014 poate fi pusă pe baza creşterii consumului intern, în condiţiile în care exporturile nete au avut o contribuţie zero, iar investiţiile o contribuţie negativă, arată datele INS.

Comisia Europeană subliniază, în previziunile sale de iarnă, că avansul PIB-ului din 2015 (un plus anticipat de 2,7%) se va datora şi el creşterii cererii interne de consum.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO