ZF News

Patru bănci mari au anunţat profituri cumulate de un miliard de lei. De unde provine atunci pierderea record de 4,3 mld. lei din sistemul bancar?

Patru bănci mari au anunţat profituri cumulate de un...

Autor: Ciprian Botea

24.02.2015, 13:00 4690

Sistemul bancar a avut pierderi de circa 8 mld. lei în criză, peste jumătate fiind consemnate anul trecut, când băncile au derulat un amplu proces de curăţare a bilanţurilor de neperformante şi au fost nevoite să constituie provizoane cu 50% mai mari decât în 2013.

Banca Transilvania, Raiffeisen, UniCredit şi BRD, cele patru bănci de talie mare care şi-au anunţat până acum rezultatele aferente anului 2014, au avut profituri cumulate de peste un miliard de lei, astfel că sursa pierderii agregate de 4,3 mld. lei a sistemului bancar anunţată de BNR rămâne deocamdată incertă.

Situaţia se va clarifica în mare măsură săptămâna aceasta. BCR, cea mai mare bancă locală, îşi anunţă vineri rezultatele, iar acestea ar putea indica o pierdere record pe fondul efortului uriaş de provizionare, necesar în contextul derulării unui amplu proces de curăţare a bilanţului de neperformante.

BCR raportase o pierdere de 2,4 miliarde de lei în primele nouă luni din 2014 din cauza dublării provizioanelor de risc. Banca a vândut anul trecut două pachete mari de credite neperformante (cu o valoare cumulată de peste 700 mil. euro), dar pentru a scoate din bilanţ creanţele respective a trebuit să le provizioneze integral, ceea ce a erodat complet profitul operaţional.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO