ZF News

Pogonaru: SIF-urile ar trebui să se comporte ca FP în raport cu acţionarii

Florin Pogonaru, preşedintele AOAR şi acţionar indirect la SIF-uri

Florin Pogonaru, preşedintele AOAR şi acţionar indirect la SIF-uri

Autor: Roxana Pricop

20.02.2015, 00:05 921

Omul de afaceri Florin Pogonaru, preşedintele AOAR şi acţionar indirect la SIF-uri, susţine într-o opinie trimisă ZF că SIF-urile ar trebui să adopte aceleaşi comportament ca Fondul Proprietatea (FP): să distribuie dividende către acţionari şi să facă răscumpărări.

„Aşa cum Fondul Proprietatea (FP) a fost creat pentru a soluţiona cererile celor cărora nu li se puteau restitui în natură proprietăţile, SIF-urile (FPP-urile) au fost create (prin legea privatizării în masă) ca mijloc de restituire către populaţie a unei părţi din valoarea creată în timpul regimului comunist. Administrarea SIF-urilor ar fi trebuit să aibă ca scop, ca şi în cazul FP, compensarea acţionarilor prin vânzarea activelor primite de la stat sau dobândite ulterior“, spune omul de afaceri.

Anul trecut, doar două SIF-uri din cinci au distribuit dividende către acţionari, restul preferând să capitalizeze câştigurile sau să distribuie acţiuni gratuite.

Cele cinci SIF-uri au încheiat anul 2014 cu profituri cumulate de circa 687 milioane de lei (156 milioane de euro), iar investitorii îşi fac calcule acum cât din aceste câştiguri vor ajunge la acţionari sub formă de dividende.

Analiştii susţin că doar două dintre SIF-uri, Moldova şi Oltenia, pot face distribuţie sustenabilă de dividende în acest an, însă schimbările de la SIF Banat-Crişana şi SIF Muntenia ridică speranţele investitorilor că ar putea fi reluate distribuţiile de dividende în 2015.

SIF Oltenia (SIF5) a distribuit anul trecut cele mai mari dividende din câştigul pe 2013 din rândul SIF-urilor, în valoare brută de 92,8 milioane de lei şi reprezentând peste 70% din profit. În 2014, SIF Oltenia a raportat un profit de circa 95 milioane de lei, în scădere cu 27% faţă de anul precedent, când vânzarea acţiunilor la producătorul de medicamente Biofarm i-a urcat profitul la un nivel record. Al doilea SIF care a distribuit anul trecut dividende a fost SIF Moldova (SIF 2).

Societatea a dat dividende în valoare totală brută de 34,2 milioane de lei, reprezentând 37,6% din profitul net din 2013. SIF 2 a încheiat anul 2014 cu un profit record, de 230 milioane de lei, mai mare cu peste 150% faţă de profitul din anul precedent. Recent, inspirat de activismul fondului american de hedging Elliott la Fondul Proprietatea, un acţionar minoritar a cerut conducerii SIF Moldova tot profitul de 230 milioane de lei pentru dividende.

Traian Rotaru, investitor pe bursă şi acţionar la SIF Moldova cu circa 0,5% din capital, a lansat un website denumit simplu „agasif2“, prin care speră să atragă sprijinul unor acţionari care să îi susţină introducerea pe agenda adunării generale din aprilie a două propuneri: distribuţia 100% a profitului din 2014 sub formă de dividende (echivalentul unui dividend brut de 0,44 lei/acţiune), motivând că societatea nu este administrată eficient.

„În practică, aşa cum spunea Stiglitz încă din 1997, fondurile de investiţii bazate pe vouchere au devenit instrument de înalt abuz de putere (din partea celor care controlau managementul - n.n.). Atenţionarea a fost repetată patru ani mai târziu, cu referire precisă la SIF-uri, cu ocazia vizitei pe care Stiglitz a făcut-o în România“, a mai spus Pogonaru.

Citiţi opinia integrală a lui Florin Pogonaru, preşedintele AOAR pe www.zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO