ZF News

Portofoliile băncilor se subţiază de la lună la lună: creditarea a scăzut cu încă 1,5 mld. lei în ianuarie

Portofoliile băncilor se subţiază de la lună la...

Autor: Liviu Popescu

25.02.2015, 00:07 461

Stocul de credite a scăzut în termeni nominali cu circa 8 miliarde de lei, pentru că vânzările noi (care s-au apropiat de 50 miliarde de lei anul trecut, potrivit BNR) nu au reuşit să acopere sumele rambursate şi scoase din bilanţ.

Băncile locale aveau la sfârşitul lunii ianuarie un portofoliu de credite acordate populaţiei şi companiilor de 210 miliarde de lei (echivalentul a 47 mld. euro), în scădere cu 3,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor agregate de BNR.

„Vedem o atitudine similară atât din partea populaţiei, cât şi a firmelor, ambele segmente fiind mai degrabă precaute şi orientate spre economisire. Singura diferenţă provine din zona creditelor ipotecare care beneficiază de programul Prima casă şi unde populaţia devansează semnificativ firmele pe zona creditului în lei”, a explicat economistul-şef al BCR, Radu Crăciun. El a adăugat că soldul creditelor oferă o statistică excesiv de pesi­mis­tă având în vedere că scăderea se dato­rea­ză şi ştergerilor creditelor neperfor­man­te din bilanţul băncilor sau vânzării acestora către alte entităţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO