ZF News

Proprietarii Socep acumulează acţiuni la Iproeb Bistriţa

Omul de afaceri Niculae Duşu şi-a crescut participaţia indirectă la Iproeb

Omul de afaceri Niculae Duşu şi-a crescut participaţia indirectă la Iproeb

Autor: Radu Bostan, Roxana Pricop

06.03.2015, 00:04 998

Oamenii de afaceri constănţeni Niculae şi Ion Duşu, care controlează operatorul portuar Socep Constanţa (simbol bursier SOCP), au ajuns să deţină 11% din acţiunile producătorului de cabluri Iproeb Bistriţa (IPRU), după o serie de achiziţii derulate în ultimele trei luni.

Cei doi oameni de afaceri au fost prima oară raportaţi ca deţinând un pachet semnificativ din acţiunile Iproeb, de 5,5%, la mijlocul lunii decembrie. În februarie 2015, grupul prin care verii Duşu acţionează concertat ajunsese la o participaţie de 10,1%, iar între timp, prin intermediul producătorului de materiale de construcţii Celco, au mai acumulat 1% din titlurile companiei, potrivit raportărilor transmise bursei.

Intervalul în care proprietarii Socep au derulat achiziţiile s-a suprapus cu o perioadă în care preţul acţiunilor IPRU a crescut rapid, de la mai puţin de 0,55 lei/titlu la circa 0,81 lei/titlu în prezent. Cotaţia Iproeb a crescut cu 55% de la începutul anului, în contextul în care investitorii se aşteptau ca firma să se transfere de pe RASDAQ pe piaţa reglementată a bursei. Acţionarii au decis însă să mute compania pe piaţa alternativă AeRO. Iproeb are o capitalizare de 38,8 milioane de lei.

Momentul intrării în acţionariat a verilor Duşu a coincis cu retragerea fondului de investiţii Palmer Capital, care şi-a lichidat acţiunile la Iproeb de-a lungul anilor 2013 şi 2014. Fondul înregistrat în Olanda nu mai deţinea niciun titlu Iproeb la 30 ianuarie 2015, potrivit datelor compilate de FT Markets.

Producătorul de cabluri electrice a raportat afaceri de 64 milioane de lei după primele nouă luni din 2014, în creştere cu 14,7%, iar profitul net a crescut cu 8,2%, la 1,9 milioane de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO