ZF News

Raiffeisen coboară cu dobânzile la depozitele în lei sub pragul de 2% pe an

Foto: Andreea Alexandru

Foto: Andreea Alexandru

27.02.2015, 00:00 793

Raiffeisen a redus dobânzile la depozitele de retail în lei cu până la o jumătate de punct procentual, bonificaţiile coborând sub pragul de 2% indiferent de scadenţă şi de suma economisită. Depozitele în lei cu scadenţa la 12 luni sunt bonificate acum cu maximum 1,75% pe an, faţă de 2,3% pe an la jumătatea lunii ianuarie.

Dobânzile oferite la depozitele în monedă naţională constituite pe 6 luni au fost de asemenea reduse, la 1,6% pe an, comparativ cu nivelul anterior de 2,15% pe an. Banca mai operase o reducere de dobândă la jumătatea lunii trecute. De asemenea, Raiffeisen a redus şi bonificaţiile oferite la depozitele pe 3 luni, una dintre scadenţele preferate ale clienţilor, de la 1,9% pe an la 1,35% pe an.

Astfel, Raiffeisen încearcă să-şi alinieze dobânzile pasive la scăderea costului leilor pe piaţa interbancară din ultimele luni. Indicatorul Robor la 3 luni, referinţă pentru costul creditelor de retail în lei, a scăzut în ultimele cinci luni cu peste 1,5 puncte procentuale. Dobânzile au scăzut în contextul procesului de relaxare monetară derulat de BNR, care a coborât cu dobânda-cheie la lei la un minim de 2,25% pe an.

Scăderea Robor a ieftinit creditele, iar bancherii încearcă în acest context să-şi păstreze intacte marjele de câştig (diferenţa dintre dobânzile la credite şi cele la depozite. La nivelul sistemului bancar, în decembrie anul trecut, depozitele de retail pe termen lung erau bonificate cu o dobândă medie de 3,6% pe an. Depozitele în lei la 6 luni aveau o bonificaţie medie de 3,2%.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO