ZF News

Rezerva valutară a BNR scade spre 30 de miliarde de euro

Rezerva valutară a BNR scade spre 30 de miliarde de euro

Autor: Liviu Popescu

03.03.2015, 00:04 167
BNR a încheiat luna trecută cu rezerve valutare în valoare de 30,5 mld. euro (echivalentul a 135 miliarde de lei), în scădere cu 113 milioane de euro faţă de nivelul înregistrat în ianuarie, deter­minan­tă pentru această mişcare fiind plata unei rate din împrumutul contractat în primăvara anului 2009 de la Fondul Monetar Internaţional (FMI).

Comparativ cu perioada similară a anului trecut, rezervele valutare au fost mai mici cu aproxi­mativ un miliard de euro. Luna trecută au avut loc intrări în rezerva valutară de aproape

660 mil. euro, respectiv modificarea rezervelor mini­me în valută constituite de instituţiile de cre­dit şi alimentarea cu fonduri europene a con­tu­ri­lor Comisiei Europene şi Ministerului Finan­ţelor.

Ieşirile din rezerva valutară au însumat 772 mil. euro, provenite în special din modificarea rezervelor minime ale băncilor, plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută şi altele. Plăţile în contul datoriei publice au însumat 580 mil. euro, sumă care include rambursările către FMI.

Luna această, plăţile scadente în contul datoriei publice se ridică la 1,6 mld. euro. BNR nu finanţează direct datoria publică, dar administrează conturile în valută ale statului.

Rezerva de aur a rămas la nivelul de 103,7 tone în februarie, iar valoarea acesteia s-a ridicat la aproape 3,6 mld. euro. Comparativ cu luna precedentă, valoarea rezervei de aur a crescut cu aproximativ 140 mil. euro, pe fondul evoluţiei pozitive a cotaţiei aurului.

Gramul de aur a încheiat luna trecută la aproape 155 de lei, în creştere cu 7% faţă de nivelul înregistrat la începutul anului, potrivit datelor BNR.

Spre comparaţie, la finele lunii februarie din 2014, gramul de aur era cotat de către BNR la 139 de lei. Gramul de aur a încheiat anul trecut la 142 de lei, revenindu-şi astfel după cel mai abrupt declin din ultimii zece ani, înregistrat în 2013. Gramul de aur a deschis anul 2013 la cotaţia de 182 de lei şi l-a închis la 126 de lei.

Rezerva totală, valută plus aur, s-a ridicat la finalul lunii februarie la 34 mld. euro, cu aproximativ 200 mil. euro mai puţin faţă de luna precedentă. Spre comparaţie, în perioada similară a anului trecut, rezerva totală se ridica la 35 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO