ZF News

România a intrat în infringement din cauza „legii supermarketurilor”. Comisia Europeană acuză România de încălcarea principiului liberei circulaţii a mărfurilor în UE

România a intrat în infringement din cauza „legii...

Autor: Roana Rotaru

16.02.2017, 13:11 1732

România a intrat în procedură de infringement din cauza modificărilor aduse legii 321/2009 privind comerţul cu produse alimentare, denumită colocvial „legea supermarketurilor”, Comisia Europeană (CE) cerând modificarea a trei articole din lege.

„Comisia a decis miercuri să trimită scrisori de punere în întârziere României şi Ungariei, pentru că normele lor naţionale privind comercializarea cu amănuntul a produselor agricole şi alimentare contravin legislaţiei UE”, se arată în comunicatul Comisiei Europene.

Reprezentanţii CE cer decidenţilor români să nu mai oblige retailerii să amenjeze spaţii distincte pentru produsele româneşti în magazine lor sau să organizeze gratuit  evenimente de promovare a produselor româneşti în parcări, şi cel mai important, cer modificarea articolului din lege care obligă retailerii să achiziţioneze 51% din produsele agroalimentare expuse la raft din lanţul scurt de aprovizionare.

Comisiea Europeană consideră că măsura care obligă retailerii să achiziţioneze 51% din produsele agroalimentare expuse la raft din lanţul scurt de aprovizionare, contravine principiului liberei circulaţii a mărfurilor în UE, încălcând astfel articolul 49 din Tratatul de Funcţionarea a Uniunii Europene.

În conformitate cu dreptul UE, restricţionarea acestor libertăţi este permisă numai în cazul în care există o nevoie justificată pentru a proteja un interes public major, precum sănătatea publică, iar măsurile adoptate nu trebuie să fie mai puţin restrictive.

„Nici România, nici Ungaria nu au furnizat dovada faptului că măsurile naţionale sunt justificate şi proporţionale. Autorităţile ungare şi române au acum la dispoziţie două luni pentru a răspunde argumentelor prezentate de Comisie”, se arată în comunicatul CE.

Legea care îi obligă pe comercianţi să expună la raft 51% produse româneşti a fost promulgată în luna iulie a anului trecut. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale ar fi trebuit să publice normele de aplicare ale legii 150/2016 care aduce modificări legii 321/2009 până la 15 ianuarie 2017, ceea ce nu s-a intâmplat nici până în prezent.   

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO