ZF News

România, mai atractivă decât Ungaria sau Turcia pe harta retailerilor care vor să se extindă

România, mai atractivă decât Ungaria sau Turcia pe...

Autor: Cristina Cuncea

06.03.2015, 16:41 617

Compania de consultanţă imobiliară a intervievat retailerii din Europa, America şi Asia pentru a afla numărul de magazine pe care aceştia vor să le deschidă în acest an şi pieţele de care sunt interesaţi. România a fost indicată de 9% dintre retaileri ca posibilă ţintă pentru investiţii în acest an.

România a urcat astfel 13 poziţii faţă de clasamentul de anul trecut, unde se plasa pe locul 35, în condiţiile în care 6% dintre retailerii intervievaţi (8 companii) au indicat piaţa locală ca posibilă ţintă pentru extindere anul trecut.

România este totuşi mai atractivă decât alte ţări din Europa Centrală şi de Est, respectiv Slovacia şi Slovenia, unde 8%, respectiv 7% dintre companii vor să se extindă în acest an, Grecia (6%) şi Bulgaria (4%), în timp ce Cehia (13%) şi Polonia (14%) se plaseează înaintea pieţei româneşti.

Germania şi-a păstrat poziţia dominantă, pentru al doilea an consecutiv, ca cea mai populară destinaţie comercială din lume, 40% dintre retailerii chestionaţi urmează să deschidă un magazin în această ţară în 2015.

Marea Britanie se află pe locul secund, cu 33% dintre retaileri, iar Franţa pe trei, cu 31%.

Brandurile originare în Germania, Marea Britanie, SUA şi Italia sunt printre cele mai active în ceea ce priveşte expansiunea internaţională.

"Principalele provocări pe care comercianţii trebuie să le înfrunte în 2015 sunt creşterea costurilor, un mediu de afaceri omni-channel şi schimbările în comportamentul consumatorilor. Astfel, comercianţii au înţeles că pentru o reprezentare eficientă a brandului este extrem de important să menţină o reţea extinsă de magazine. Costurile asociate cu deschiderea unui magazin nou într-o zonă premium sunt extrem de mari, astfel comercianţii încep să se uite înspre zone comerciale noi, atipice", a declarat, Peter Gold, head of cross-border retail CBRE.

Magazinul fizic continuă să reprezinte destinaţia de cumpărături preferată a consumatorilor. Astfel 21% dintre comercianţi plănuiesc să deschidă între unul şi cinci magazine în regiunea Europa, Orientul Mijlociu şi Africa până la sfârşitul anului. Expansiunea la scară mare, adică deschiderea a peste 40 de magazine, este în descreştere, astfel doar 9% dintre retaileri vor adopta o astfel de politica în 2015.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO