ZF News

Românii sunt cei mai îndatoraţi europeni, alături de greci şi de bulgari

Românii sunt cei mai îndatoraţi europeni, alături de...

Autor: Liviu Popescu

27.02.2015, 00:05 1933

Circa 30% din gospodăriile din România sunt supraîndatorate, nivel comparabil cu cel din Grecia (ţara europeană cu cele mai mari probleme cu datoriile) şi din Bulgaria (cel mai sărac stat din Uniunea Europeană). Ponderea gospodăriilor supraîndatorate este de 32% şi respectiv 31% în cele două ţări, potrivit unor date prezentate de vice­guvernatorul BNR Liviu Voinea.

Gospodăriile sunt considerate supra­în­datorate dacă înregistrează dificultăţi la plata datoriilor de bază, fie că aceste datorii fac referire la plata serviciului datoriei bancare sau la plata chiriei, a utilităţilor sau a altor facturi sau rate la credite. Pentru Bulgaria şi Grecia, ulti­mele date disponibile sunt aferente anului 2012, iar pentru România sunt aferente anului 2011.

Potrivit unor calcule anterioare ale ZF, persoanele fizice din România plătesc anual rate la credite de circa 6 miliarde de euro (27 mld. lei). Practic, românii plătesc pe rate la fel de mult cât cheltuiesc într-un an în hipermarketuri, supermarketuri şi magazine de tip discount (cu excepţia magazinelor de tip cash and carry). Gradul mediu de îndatorare al populaţiei cu credite contractate de la bănci depăşeşte 20%.

Numărul de credite acordate româ­nilor însuma 5,6 milioane de conturi. La finalul anului 2011, existau 6 milioane de credite, iar în 2008 fusese înregistrat un nivel maxim de 7 milioane de credite. Un număr de 3,5 milioane de români au credite imobiliare, de consum, carduri de credit sau linii de overdraft.

Valoarea medie a unui credit în valută era în noiembrie anul trecut de 110.000 de lei. Valoarea medie a unui credit în lei este de 18.000 de lei. Cele mai multe credite în valută au fost acordate înainte de criză, în ultimii doi ani clienţii şi băncile orientându-se către lei, inclusiv pentru achiziţia de locuinţe, pe fondul scăderii dobânzilor.

Cele mai mici ponderi ale gospodă­riilor supraîndatorate din Uniunea Europeană se înregistrează în ţări precum Germania, Belgia şi Olanda, fiind în jur de 5%. În Ungaria un sfert din gospodării figurează ca fiind supraîndatorate, iar în Polonia ponderea este de 14%.

Situaţia debitorilor români este cu atât mai îngrijorătoare cu cât cea mai mare parte a creditelor au fost luate pentru consum şi nu pentru achiziţii de locuinţe.

Finanţările pentru consum re­prezintă 50% din stocul împrumuturilor acordate populaţiei, comparativ cu o medie de 27% la nivelul zonei euro. Circa 3 milioane de români au credite de consum în derulare.

Valoarea medie a unui credit de consum este de echivalentul a 600 de euro, similar cu valoarea medie înregistrată în Cehia sau Polonia. Un ceh câştigă însă în medie de două ori mai mult decât un român, iar un polonez are un salariu mediu cu 30% mai mare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO