ZF News

Romgaz îşi face din nou curaj pe bursa de energie şi vrea să vândă curent de 14 mil. euro

Romgaz îşi face din nou curaj pe bursa de energie şi...

Autor: Roxana Petrescu

06.05.2013, 12:34 520

Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, scoate la vânzare pe bursa de energie OPCOM 8 pachete de energie cu o valoare de circa 14 milioane de euro. Deşi a avut mai multe tentative de a-şi vinde energia pe bursă, până acum Romgaz a reuşit să găsească un cumpărător numai pentru un pachet de electricitate în valoare de aproape 15 milioane de euro, şi anume tot o companie de stat, respectiv Electrica Furnizare.

Preţurile cerute de Romgaz pornesc de la minimum 190 de lei pe MWh, pentru cel mai mare pachet de energie scos la vânzare, şi ajung până la 195 de lei pe MWh, pentru pachetele de dimensiuni mai mici. Preţul cerut este în linie cu cel al ultimelor tranzacţii derulate pe platforma contractelor bilaterale administrată de OPCOM, dar mai mari comparativ cu cele de pe platforma spot, acolo unde energia verde a dus la o scădere abruptă preţurilor.

În total, Romgaz scoate la vânzare opt pachete de energie, cu o cantitate totală de 0,3 TWh disponibilă pentru perioada 01.06-31.12.2013. Licitaţia va avea loc pe data de 14 mai.

La începutul acestui an, Romgaz a preluat oficial termocentrala Iernut de la Electrocentrale Bucureşti după aproape patru ani de când compania şi-a anunţat această intenţie. Cota de piaţă a centralei de la Iernut în producţia de energie electrică la nivel naţional nu este mai mare de 5%.

Romgaz, compania controlată de stat prin Ministerul Econo¬miei, a ajuns anul trecut la un profit net de 1,24 mld. lei, faţă de câştigul de un miliard de lei din 2011. Cifra de afaceri a companiei pentru anul trecut nu este deocamdată disponibilă, dar dacă s-a menţinut ritmul de creştere din primul semestru, este posibil ca businessul Romgaz să fi trecut de pragul de un miliard de euro.

Datele au fost publicate de către Fondul Pro¬prietatea, acţionarul minoritar al Romgaz. În prima jumătate a anului trecut, Romgaz ajunsese la afaceri de 2,2 miliarde de lei (500,5 mil. euro), cu 10% mai mari faţă de cele înregistrate în perioada similară a anului 2011 şi un profit net de 557,7 milioane de lei (127 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO