ZF News

SAR: Livezile ar trebui supravegheate de drone

SAR: Livezile ar trebui supravegheate de drone

Autor: Adelina Mihai

27.02.2015, 00:05 1203

Combaterea furturilor din activităţile agricole şi exportarea de produse prelucrate, o bază de date pentru achiziţii fără erori, realizată de alte firme IT decât cele abonate la stat sau creşterea salariilor medicilor prin creşterea tarifelor din spitale sunt doar câteva dintre soluţiile pentru o mai bună guvernare, cu efecte benefice şi pentru economie, potrivit raportului anual de analiză şi prognoză realizat de Societatea Academică din România (SAR).

Structura exporturilor româneşti din agricultură, formată preponderent din materii prime sau cu un grad redus de prelucrare, este o consecinţă a nivelului ridicat de furturi de produse agricole direct pe teren.

„Avem nevoie de măsuri de securizare a fermelor mici, pentru că dacă ne uităm la structura exporturilor din agricultură, vedem că se exportă cel mai mult grâu sau porumb, pentru că sunt mai greu de furat. Deşi agricul­tura este un sector important pentru economie, nu se pot face produse cu valoare adăugată mare pentru că, ştim cu toţii, o livadă poate fi smulsă din rădăcini chiar în trei zile. De aceea, credem că trebuie o implicare a au­to­rităţilor, dar şi a noilor dis­po­zitive cum sunt dronele sau camerele cu infraroşu pen­tru a stopa furturile agri­cole“, a spus Lucian Davidescu, unul dintre editorii raportului anual al SAR, în cadrul unui eveniment orga­nizat ieri.  În raportul SAR se arată că în cazul marilor exploa­taţii agricole costul pazei ajunge la un procent de două cifre din totalul cheltuielilor, iar din acest motiv antreprenorii mici din agri­cultură sunt nevoiţi să se îndrepte către culturi cu rentabilitate mai mică, dar care nu sunt „preferate“ de către hoţi. „Pro­punerea noastră este aceea de alocare de mai multe resurse umane, poliţie sau jandarmi, dar şi de echipamente care să oprească pe cât posibil aceste infracţiuni, pentru că furturile în câmp deschis nu sunt greu de depistat“, a mai spus Davidescu.

În raportul SAR de anul acesta există 12 capitole de analiză şi recomandări menite să ajute la o mai bună guvernare, iar printre propunerile discutate se numără crearea de noi locuri de muncă prin simplificarea fiscalităţii şi reducerea taxării muncii pentru salariile mici, eficientizarea sistemului de achiziţii publice prin sisteme informatice create de firme IT „care să nu fie favorite la contractele cu statul“, oprirea exodului de medici prin creşterea salariilor (în contextul încadrării în bugetul actual) sau privatizarea parţială a activităţii de colectare a taxelor de la contribuabili.

Spre exemplu, una dintre constatările realizate de către experţii SAR a fost aceea că informaţiile publicate în SEAP (sistemul electronic de achiziţii publice) sau fişierele publicate de Guvern legate de achiziţii conţin multe erori.

„Sunt foarte multe erori, corecturi şi ştergătiuri făcute în sistemele electronice menite să pună la dispoziţia publicului informaţii. Trebuie să avem un sistem de achiziţii publice veritabil, iar fiecare autoritate sau companie publică să includă în raportul anual un capitol despre eficacitatea achiziţiilor publice. Trebuie să dăm afară firmele IT favorite la obţinerea de contracte de informatizare a administraţiei publice, firme care oricum sunt vizitate de procurori“, a spus Alina Mungiu-Pippidi, preşedinte şi fondator al SAR.

De asemenea, o altă propunere făcută de către experţii SAR este aceea ca „anticorupţia să devină mai profitabilă“, în sensul că trebuie recuperate prejudiciile aduse la bugetul de stat prin negocieri cu „potenţialii deţinuţi“ care să plătească pentru a sta mai puţini ani în închisoare.

„Aşa s-ar rezolva şi problema cu bugetul insuficient al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, care s-ar putea finanţa din astfel de fonduri“, a mai spus Alina Mungiu-Pippidi.

În ceea ce priveşte stoparea exodului medicilor şi creşterea salariilor din sistemul medical, una dintre propuneri vizează creşterea tarifelor din spitale cu 20% concomitent cu scăderea numărului de internări, măsură care să permită o creştere salarială imediată de 10% pentru personalul medical. Alte soluţii ar mai putea fi plata unui comision pentru asiguraţii care vor să „sară“ peste lista de aşteptare, acordarea de garanţii pentru programe de tip „Prima casă“ sau „prima maşină“ pentru personalul medical, precum şi plata medicilor pentru consultaţii efectuate la cererea pacienţilor.

În materie de propuneri pentru creşterea gradului de colectare a taxelor la bugetul de stat, experţii SAR propun, printre altele, un sistem în parteneriat public-privat prin care băncile să preia, măcar parţial, gestiunea plăţii taxelor datorate la stat de către contribuabilii care vor acest lucru, iar aceştia să fie răsplătiţi prin discounturi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO